Binance bouwt compensatiefonds op van 1 miljard US dollar

De cryptobeurs Binance breidt zijn SAFU-programma uit, waarmee klanten kunnen worden gecompenseerd bij hacks. Momenteel ligt daar ongeveer 1 miljard US dollar opgeslagen. Andere platforms worden opgeroepen dit voorbeeld te volgen.

Helaas zijn hacks van cryptobeurzen een terugkerend thema en hebben de getroffen platforms niet altijd voldoende financiële zekerheid. Eindklanten zoals u kunnen daar dan ook onder lijden. ‘s Werelds grootste cryptobeurs Binance leerde in 2018 van de ervaring en creëerde een fonds genaamd SAFU (Secure Asset Funds for Users), dat in werking moet treden in het geval van hacks. Nu gaat Binance verder in het offensief. Volgens het persbericht is de omvang van het SAFU-fonds verhoogd tot één miljard US dollar en is er transparantie gecreëerd. Dit komt omdat ook de portefeuilleadressen van de reserves werden gepubliceerd, die hier en hier kunnen worden bekeken.

Hieruit blijkt: Binance verdeelt de reserves voor SAFU ruwweg elk voor een derde over Bitcoin (BTC), de stablecoin Binance USD en Binance Coin (BNB). Dit betekent ook dat de waarde in US dollars aan schommelingen onderhevig is. Binance belooft de ontwikkelingen te volgen en ervoor te zorgen dat het fonds voldoende gevuld blijft om de belangen van de klanten te beschermen. Verder wijst Binance op zijn verfijnde beveiligingssystemen om te voorkomen dat het überhaupt wordt gehackt.

Binance CEO CZ: Alle crypto beurzen hebben fondsen nodig zoals SAFU

Parallel met de aanpassing bij Binance’s SAFU, deed CEO Changpeng Zhao een beroep op concurrenten om dit voorbeeld te volgen. Hij riep hen in het algemeen op om ook de adressen van de portefeuilles voor de compensatiefondsen openbaar te maken, zodat transparantie wordt bereikt. Dit is in het belang van de hele crypto-industrie om aan overheden, toezichthouders en aandeelhouders te laten zien dat de industrie betrouwbaar is.

Het is bekend dat cryptobeurzen het moeilijk hebben om verzekeraars uit de traditionele financiële wereld te vinden voor hun bedrijf. Wanneer er verliezen worden geleden, gaat het meestal om miljoenenbedragen, en het oplossen van cybercriminaliteit met cryptocurrencies is een moeilijke zaak. Binance zelf heeft onlangs in 2109 een hack meegemaakt waarbij het equivalent van 42 miljoen US dollar verloren ging. Andere grote hacks in de afgelopen jaren zijn onder meer een gestolen 200 miljoen US dollar bij KuCoin in 2020 en een vergelijkbaar groot bedrag bij BitMart eind 2021.

Conclusie: Binance’s vertrouwensoffensief

Naast Binance is BitMEX tot nu toe bekend om zijn grote compensatiefonds voor noodgevallen. Het zou eigenlijk normaal moeten zijn dat klanten een vergoeding verwachten in geval van fouten in de cryptohandel waarvoor zij niet verantwoordelijk zijn. Het zou dus welkom zijn als er daadwerkelijk meer transparantie komt over dit onderwerp en cryptobeurzen zich voorzichtigheidshalve gaan gedragen. Wat SAFU bij Binance of andere compensatiefondsen echter nauwelijks kan dekken, zijn claims in het DeFi-segment, bijvoorbeeld wanneer programmeerfouten in slimme contracten deuren openen voor aanvallers. Ook te onderscheiden zijn exit scams zoals QuadrigaX, waarbij de daders afkomstig zijn van binnen de cryptobeurzen.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*