FTX gewaardeerd op 32 miljard US dollar na financieringsronde – groter dan Deutsche Bank

FTX heeft met succes een financieringsronde C afgerond, waarbij 400 miljoen US dollar werd opgehaald. Als gevolg daarvan wordt FTX thans gewaardeerd op 32 miljard US dollar, hoger dan bijvoorbeeld Deutsche Bank.

Met de concurrentie tussen de grote internationale cryptobeurzen, kan men eraan wennen dat miljarden in de dubbele cijfers de norm worden voor bedrijfswaarden. Het meest recente en indrukwekkende voorbeeld hiervan is FTX. Volgens een persbericht had FTX geen moeite om 400 miljoen US dollar bijeen te brengen in een C-financieringsronde. Volgens het persbericht hebben alle investeerders reeds deelgenomen aan eerdere financieringsrondes van FTX en onder hen bevinden zich ook namen van buiten de sector, zoals een Canadees pensioenfonds. FTX berekent: Met de huidige waardering van 32 miljard US dollar heeft FTX zijn geschatte waarde in slechts zes maanden met 75 procent zien stijgen.

Om een beter idee te krijgen van de afmetingen, volgen hier enkele vergelijkende cijfers. Deutsche Bank heeft momenteel een marktwaarde van ongeveer 25 miljard US dollar. FTX-concurrent Coinbase wist bij zijn beursdebuut in 2021 een waardering van zo’n 85 miljard US dollar te realiseren, maar is sindsdien teruggevallen naar een dikke 40 miljard US dollar. De Oostenrijkse cryptobeurs Bitpanda meldde onlangs een waardering van een goede 4 miljard US dollar. Marktleider Binance wordt geschat op een waarde van ongeveer 100 miljard US dollar.

Wil FTX naar de beurs?

Voor FTX verklaarde oprichter en CEO Sam Bankman-Fried dat het verse kapitaal moet worden gebruikt om de groeikoers van 2021 voort te zetten. Hij zei dat het bedrijf er alleen al sinds oktober 2021 in geslaagd is zijn klantenbestand met 60 procent te laten groeien. Het is bekend dat FTX specifiek investeert in reclame in de sportindustrie in de VS, waar veel potentiële nieuwe klanten worden verondersteld.

In de Amerikaanse opvatting is een financieringsronde C ook de laatste ronde vóór een eventuele beursgang. Sam Bankman-Fried heeft tot dusver echter in het midden gelaten of FTX dergelijke plannen heeft en Coinbase dus zou kunnen volgen. Anderzijds laat FTX doorschemeren in de toekomst te willen concurreren met neo-brokers als Robinhood en na te denken over eigen financiële producten die overheidssteun krijgen voor bijvoorbeeld particuliere pensioenplannen. Bij een dergelijke ontwikkeling zou een beursgang van FTX een logische stap zijn.

Conclusie: FTX met een snel succesverhaal

FTX beschrijft zichzelf al als de derde grootste cryptobeurs wereldwijd en de grootste buiten China. Afhankelijk van de kerncijfers is deze beoordeling wellicht iets te optimistisch, maar één ding blijft duidelijk: sinds de oprichting in 2019 heeft FTX in hoog tempo marktaandeel veroverd en behoort het nu tot de zeer grote wereldspelers. Het momentum wordt weerspiegeld in de prijscurve van FTX’s eigen token (FTT): in vergelijking met een jaar geleden is FTT met ongeveer 350 procent gestegen – ook al wordt FTX Token momenteel slechts verhandeld op ongeveer 45 US dollar en ligt daarmee ver achter op de all-time high van 85 US dollar uit september 2021. Wie niet wil wachten op een beursgang van FTX heeft dus een optie in FTT om indirect mee te profiteren van de groeikoers.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*