Binance: Waar wijzen verzegelde SEC-documenten op?

‘s Werelds grootste cryptobeurs Binance staat onder druk in de VS omdat de SEC in juni een aanklacht indiende. Er zijn nu verzegelde documenten ingediend in de procedure, wat uitnodigt tot speculatie.

Qua omzet en klantenaantallen kan geen enkele andere cryptobeurs Binance evenaren; onder leiding van oprichter en CEO Changpeng Zhao (CZ) is Binance de onbetwiste wereldmarktleider geworden. Het succesverhaal vertoont dit jaar echter steeds meer barsten, want Binance kampt in een aantal landen met juridische problemen. Het ernstigste is waarschijnlijk de aanklacht van de SEC tegen Binance en CZ persoonlijk in juni, die varieert van het witwassen van geld tot prijsmanipulatie. Er zijn nu nieuwe documenten ingediend door de SEC, die verzegeld moeten blijven.

Oud ex-SEC afdelingshoofd Jon Reed Stark classificeert deze stap op X (voorheen Twitter) als “zeldzaam” en “ongebruikelijk”. Gewoonlijk zijn SEC-documenten openbaar omdat de SEC een civiele autoriteit is en werkt op basis van belastinggeld. In dit geval werden niet alleen passages bewerkt, maar werden 37 verzegelde documenten over Binance ingediend plus een document met redenen voor de uitspraak. Volgens Stark zijn er eigenlijk maar twee logische verklaringen voor de acties van de SEC:

1. de SEC wist dat Binance ook strafrechtelijk werd onderzocht door het Amerikaanse ministerie van Justitie. Dan zou de SEC zich niet met de onderzoeken moeten bemoeien, aldus Stark. Hij zou zich ook kunnen voorstellen dat er arrestatiebevelen waren of dat er undercoverrechercheurs bij Binance betrokken waren.

Volgens Stark kunnen verzegelde documenten van de SEC tegen Binance ook betekenen dat de autoriteit getuigen of andere bedrijven wil beschermen. Maar meestal is het redigeren van passages daarvoor voldoende, zei hij.

Noch Binance, noch CZ persoonlijk hebben tot nu toe commentaar gegeven op het laatste nieuws in de rechtszaak tegen de SEC. Volgens Stark zal het interessant zijn om te zien of Binance protest aantekent tegen de geheimhouding van de documenten of niet. Als Binance geen protest indient, kun je er bijna zeker van zijn dat het verzegelde bewijs van de SEC zeer explosief zal zijn. Anders zou Binance een gevestigd belang moeten hebben bij het ontzegelen van de documenten.

Conclusie: Houd Binance Coin (BNB) in de gaten

Natuurlijk kunnen beleggers de gebeurtenissen rond Binance in het verre Amerika afdoen als irrelevant voor dit land. Maar dat zou voorbijgaan aan belangrijke aspecten. De actie van de SEC tegen de Amerikaanse tak van Binance zal immers invloed hebben op hoe toezichthouders omgaan met de cryptobeurs in andere westerse landen, uiterlijk als het gaat om strafrechtelijke aspecten. En bovendien is Binance Coin (BNB), als vlaggenschip van de cryptobeurs, de nummer drie van de belangrijkste cryptocurrencies ter wereld. Als Binance in de VS failliet moet gaan, zal BNB voorspelbaar onder zware prijsdruk komen te staan.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*