Bitcoin (BTC) noteerde een dagelijkse stijging van 7 procent en Ethereum (ETH) zelfs 13 procent. De oorzaak wordt gezien als een afvlakking van de inflatie in de VS en het monetaire beleid aldaar.
De cryptomarkt trekt weer aan: De toonaangevende valuta Bitcoin (BTC) boekte een dagelijkse winst van meer dan 7 procent en lijkt zich, op dit moment boven de 24.500 US dollar, voor het eerst sinds half juni te consolideren ruim boven de 24.000 US dollar grens. De tweede belangrijkste wereldwijde cryptocurrency, Ethereum (ETH), noteerde ook een dagelijkse stijging van 13 procent, en heeft met bijna 1.900 dollar een niveau bereikt dat voor het laatst begin juni werd gezien. Analisten verklaren de rugwind voor Bitcoin en Ethereum door de gisteren gepubliceerde inflatiecijfers uit de VS. Daar werd gemeld dat de consumentenprijsindex voor juli 2022 met 8,5% j-o-j was gestegen, wat iets minder was dan verwacht. In juni bedroeg de inflatie in de VS nog 9,1 procent. Daarom zijn veel deskundigen van mening dat de VS de piek van de inflatie al gepasseerd is.
De prijscurve van Bitcoin staat al jaren niet meer los van trends op de aandelenmarkten en andere indicatoren van de wereldeconomie. In het geval van Ethereum is er het speciale effect van de fundamentele upgrade “The Merge” die voor 19 september wordt verwacht en die ETH in juli al een bovengemiddelde plus gaf. Economen zien het inflatiecijfer in de VS in combinatie met het monetaire beleid van de Federal Reserve. Dit jaar is de centrale bank begonnen de inflatie te bestrijden door de rente aanzienlijk te verhogen en zij sluit verdere stappen in die richting niet uit.
In deze gemengde situatie worden Bitcoin en Ethereum blijkbaar interessanter voor beleggers dan voorheen als maatstaf voor de cryptomarkt. De recordinflatie en de agressieve renteverhogingen door de Fed hadden beleggers verontrust, maar nu lijkt er weer wat optimisme te komen. In het kielzog van BTC en ETH, konden de meeste belangrijke altcoins zoals Cardano (ADA) en Solana (SOL) ook genieten van een aanzienlijke dagelijkse stijging, in sommige gevallen zelfs meer dan 10 procent.
Conclusie: Is de cryptomarkt al uit het slop?
De cryptomarkt had vanaf mei een cesuur doorgemaakt, toen de miljardencrash van het Terra (LUNA) ecosysteem het vertrouwen in cryptocurrencies in het algemeen deed wankelen. Recente bemoedigende ontwikkelingen met Bitcoin als wegwijzer moeten dus met een korreltje zout worden genomen. Economisch en politiek gezien blijven de wereldmarkten in een gespannen stemming. De oorlog van Rusland tegen Oekraïne blijft de energieprijzen beïnvloeden en in de VS zal het belangrijk zijn om te zien of de monetaire beleidsmaatregelen tegen de inflatie niet doorslaan naar de economie en de arbeidsmarkten. In het geval van Ethereum mag het speciale effect van “The Merge” niet worden vergeten, dat zal leiden tot een Ethereum 2.0 als de lancering succesvol is.
Leave a Reply