IOTA: Weg van geen kosten? – Ontwikkelaar Hans Moog luidt het alarm

Bij IOTA is ontwikkelaar Hans Moog een vaste waarde voor de gemeenschap. Nu heeft Moog een discussie openbaar gemaakt over een mogelijke overstap van geen vergoedingen en weloverwogen inflatie. De golven lopen hoog op.

Nul kosten zijn altijd al een uniek verkoopargument voor IOTA geweest. Op deze manier wil de altcoin zich qua inhoud en technologie onderscheiden van alle andere populaire altcoins. Maar nu maakt ontwikkelaar Hans Moog, sinds 2018 werkzaam bij de IOTA Foundation, bekend dat binnen de leiding van IOTA de mantra van zero fees op de helling staat. Op Twitter geeft Moog inzicht in de discussie en onthult hij ook ideeën over een mogelijk gecontroleerd mechanisme voor inflatie. De gemeenschap reageert duidelijk.

Want Moog voelde zich zelfs genoodzaakt om zijn gedachten over een mogelijke koerswijziging van IOTA te combineren met hints over een terugtrekking uit het project. Moog aka @hus_qy is er duidelijk op tegen dat IOTA Mana een monetaire waarde ontwikkelt. Mana is de naam die wordt gegeven aan een toekomstige monetaire eenheid in IOTA die zal worden geheven in een gedecentraliseerd tanglenet om transacties te initiëren en te valideren. In het verleden betwijfelde Charles Hoskinson, het brein achter Cardano (ADA), of deze constructie überhaupt zou kunnen functioneren zonder een monetaire waarde en kreeg felle tegenstand van Moog en andere IOTA enthousiastelingen.

Moog heeft een reputatie binnen de IOTA gemeenschap om zelfs onaangename waarheden niet uit de weg te gaan, een eerdere blog post over chaos in de stichting en bijna onoverkomelijke problemen in het ontwikkelingswerk is legendarisch. Nu blijft de fervente hacker en feministe enigszins cryptisch in details. Zinnen als “gefrustreerd” en “tijdverspilling” geven echter een diep inzicht. Moog voelt zich duidelijk in een verliezend kamp in de interne werking van de IOTA Stichting. Afscheid nemen van geen kosten zou ook betekenen dat het unieke karakter van IOTA en de innovatieve principes worden opgeofferd, aldus Moog.

Conclusie: IOTA op een tweesprong – wat is baas Dominik Schiener werkelijk van plan?

Moog krijgt veel applaus op de sociale netwerken voor zijn verklaring. Opgemerkt wordt dat mede-oprichter Dominik Schiener, die de leiding heeft bij de stichting, het richtinggevende geschil over vrijstelling van kosten en inflatie moet leiden. Moog daarentegen zou graag een open en transparante discussie zien, ongeacht zijn persoonlijke mening. Voorlopig laat dit de waarnemers in de steek: Het is niet alleen met de nevenprojecten Shimmer en Assembly dat de situatie met IOTA onduidelijk is – ook met het beoogde gedecentraliseerde Tanglenet worden fundamentele punten nu opnieuw in overweging genomen. Traditionalisten als Moog zien hun overtuigingen in gevaar komen en raken daarmee een gevoelige snaar bij veel geduldige beleggers.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*