Bitcoin (BTC) en Litecoin (LTC): Wat zijn de verschillen?

Niet alleen nieuwkomers in de handel met crypto-currencies vragen zich af: Is er geen alternatief voor Bitcoin (BTC) of is het de moeite waard om te kijken naar concurrerende aanbiedingen zoals Litecoin (LTC). Hier leggen we de verschillen tussen BTC en LTC uit.

Met Bitcoin (BTC) begon de nog jonge geschiedenis van de crypto’s in 2009. Reeds in 2011 werd Litecoin (LTC) gelanceerd als alternatief voor BTC. LTC is ontwikkeld door een zekere Charlie Lee, die zich ten doel stelde de code van Bitcoin te verbeteren. Aan de ene kant moest de snelheid van de Blochain worden verhoogd en aan de andere kant moest de winning van nieuwe munten worden vereenvoudigd. Lee werkte toen nog bij Google, verhuisde later naar Coinbase en is nu hoofd van de Stichting Litecoin. LTC heeft ten minste gedeeltelijk voldaan aan haar claim om van Litecoin een “digitaal zilver” te maken op dezelfde manier als de “digitaal gouden” Bitcoin. Met een marktkapitalisatie van momenteel meer dan 3 miljard US dollar staat Litecoin vol vertrouwen in de top tien van belangrijkste crypto valuta’s. Bitcoin, met een marktkapitalisatie van meer dan 200 miljard dollar, is echter in een eigen klasse.

Technologische vergelijking van Bitcoin en Litecoin

Bij BTC is het maximum aantal te genereren bitcoins vastgesteld op 21 miljoen en er wordt ongeveer elke tien minuten een nieuw blok geproduceerd. Na de Bitcoin Halving in mei bevat elk nieuw blok nu 6,25 BTC-beloning voor mijnwerkers.

Lee nam de originele code van Bitcoin voor Litecoin en draaide de kerninhoud met een factor 4. Het maximum aantal van alle LTC is dan ook beperkt tot 84 miljoen, elke 2,5 minuut wordt een nieuw blok gecreëerd en na de Litecoin Halving van augustus 2019 zal elk nieuw blok 12,5 LTC beloning voor Miner bevatten.

Het concept van de mijnbouw heeft Lee iets veranderd ten opzichte van BTC. Bij Bitcoin voert het SHA-256 hash-algoritme cryptografische taken uit die veel rekenkracht in de CPU’s vereisen. Hieruit hebben ASIC-mijnwerkers speciale hardware voor mijnwerkers ontwikkeld. Lee wilde mining voor iedereen mogelijk maken en gebruikte daarvoor het Scrypt-algoritme. Scrypt heeft toegang tot snel RAM en dus waren in eerste instantie krachtige grafische kaarten de typische hardware voor mijnwerkers in LTC. Maar ondertussen zijn er ook ASIC’s die geoptimaliseerd zijn voor Litecoin Mining.

LTC en BTC in het dagelijks leven

Lee richt zich met Litecoin vooral op de geschiktheid voor dagelijks gebruik. Immers, de typische wachttijd van tien minuten plus fluctuerende transactiekosten bij het doen van een betaling of overboeking in Bitcoin zijn niet erg aantrekkelijk voor kleine bedragen en snelle transacties. Litecoin scoort hier met snelheid en kosten van een paar cent. Daarnaast heeft Litecoin de technologie voor Segwit en het Lightning netwerk vroegtijdig opengesteld, twee protocollen die de prestaties van een blokketen verder verhogen.

Conclusie: Bitcoin kopen of Litecoin overwegen?

Voor u als belegger is het belangrijk om duidelijk te zijn over waar uw investering in crypto valuta op gericht moet zijn. Als het bedoeld is als waardeopslag of als u winstkansen wilt realiseren met financiële instrumenten zoals futures of opties, dan blijft Bitcoin de eerste keuze. Het “digitale goud” BTC is de belangrijkste valuta in de crypto-markt, waar de liquiditeit wordt gepoold en biedt dus een breed scala aan opties voor handelaren.

Als je je gewoon van Fiat wilt afkeren en in het dagelijks leven met crypto wilt betalen, is Litecoin waarschijnlijk een betere keuze. Het “digitale zilver” LTC wordt door veel online handelaars geaccepteerd als betaalmiddel en kan bijna overal worden gebruikt voor betalingen via bijvoorbeeld een Coinbase creditcard. Maar Litecoin heeft vooral met Bitcoin Cash (BCH) sterke concurrentie gezien en de prijscurves van de twee Altcoins zijn over een langere periode gestagneerd.

Op de middellange en lange termijn is Bitcoin waarschijnlijk de veiligste investering in de crypto-markt. Litecoin laat zijn sterke punten zien waar crypto in het dagelijks leven moet komen. Vergeleken met BCH heeft LTC een lange geschiedenis zonder schandalen en veiligheidsgaten. Indien nodig splitst u uw beleggingen om in elke situatie de gewenste cryptomunteenheid bij de hand te hebben.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*