E-Euro: Finland promoot ook crypto’s

De tekenen voor de invoering van een E-Euro als een door de overheid gesteunde digitale valuta (CBDC) worden steeds groener. Finland heeft zich nu bij de voorstanders gevoegd. Het hoofd van de centrale bank, Olli Rehn, verwacht dat de E-Euro in dit decennium wordt ingevoerd.

Sinds de zomer van 2019 zet het Facebook Libra project centrale banken en monetaire beleidsmakers over de hele wereld op stand-by. Het idee dat een particulier georganiseerde Stablecoin de staatsmonopolies zou kunnen beïnvloeden, spreekt de overheid niet aan. Maar terwijl de discussie aanvankelijk werd gedomineerd door defensieve reflexen en regelgevingsvoorstellen, lijkt het er nu op dat de eurozone zich concentreert op het uitbrengen van een zogenaamde Central Bank Digital Currency (CBDC), zelfs via de Europese Centrale Bank (ECB). Onlangs hebben krachtige stemmen van de ECB gepleit voor een E-Euro, nu ook Finland zich als pleitbezorger opstelt. Olli Rehn, het hoofd van de Finse centrale bank, zei in een interview met het persbureau Reuters dat hij in de loop van dit decennium een digitale euro verwacht.

Finse visie op een E-Euro

Finland was een van de eerste eurolanden die de euro hebben ingevoerd en sinds 2002 heeft de euro de Finse mark in het dagelijks leven vervangen. Rehn stelt zich de E-Euro voor als een digitale munt voor institutionele gebruikers zoals commerciële banken, maar ook voor burgers. Zij zullen samenwerken met de particuliere sector om ervoor te zorgen dat de euro aan de behoeften van alle marktdeelnemers voldoet. Volgens Rehn zal de E-Euro niet in de plaats komen van contant geld, maar zal deze als aanvulling dienen. Met betrekking tot de vraag hoe de E-Euro technologisch gepositioneerd moet worden als een CBDC, zei Rehn dat deze beslissing nog steeds geanalyseerd en geëxperimenteerd moet worden. Estland heeft bijvoorbeeld onlangs opgeroepen tot de lancering van de E-Euro op basis van een echte blokketen. Andere landen zouden graag een blokkadeachtige oplossing zien, die interventies door de centrale autoriteiten mogelijk maakt als dat nodig is.

Rehn sprak zijn tevredenheid uit over het feit dat de ECB niet langer een van de “laatkomers” van de CBDC’s is, maar dat zij nu in de voorhoede staat van de beweging die wereldwijd moet worden geregistreerd. Facebook Libra wees het verzoek van Rehn af met het argument dat een E-Euro systeemcompatibel moest zijn. Deskundigen verwachten dat de ECB medio 2021 de volgende besluiten over een E-Euro zal nemen. Frankrijk test de E-Euro nu al niet publiekelijk en de Duitse minister van Financiën Olaf Scholz heeft een duidelijk “ja” gezegd tegen een CBDC.

Conclusie: Stap voor stap naar de E-Euro

Iedereen die de discussie over de E-Euro volgt, zal merken dat de stemmen van afwijzing grotendeels zijn verdwenen en dat het koor van de aanhangers steeds luider wordt. Met Facebook Weegschaal in de nek hebben de ECB en de nationale centrale banken een dynamiek gecreëerd die 18 maanden geleden onwaarschijnlijk leek. Daarnaast heeft met name China geavanceerde plannen gemaakt voor een e-yuan, die er blijkbaar ook voor zorgen dat het monetaire beleid in de eurozone zich niet technologisch afhankelijk zal laten worden. In de crypto-scene bestaat de wijdverspreide hoop dat een door de overheid gegarandeerde e-euro de algemene acceptatie van digitale valuta’s zal versterken. Dit zou dan kunnen leiden tot een grotere vraag naar Bitcoin en Co. en dus uiteindelijk een positief effect hebben op de prijsontwikkeling. De CBDC-kwestie blijft dus een kwestie die moet worden gevolgd voor de crypto-markt.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*