DigiByte (DGB) – wat maakt deze Altcoin zo bijzonder?

DigiByte (DGB) werd gelanceerd in 2014 en heeft zich sindsdien gevestigd in de TOP 50 van de belangrijkste cryptomunten. Het bedrijf adverteert met een technologisch voordeel ten opzichte van Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH). Reden genoeg om DigiByte van dichtbij te bekijken.

Zelfs naast Bitcoin (BTC) en de DeFi boom, biedt DigiByte interessante kandidaten onder de meer wijdverspreide crypto valuta’s, die punten scoren met speciale functies. In het geval van DigiBybte (DGB) wordt de geavanceerde, zelf ontwikkelde blokketenoplossing benadrukt in de externe presentatie. De blokketen van DGB is inderdaad ook gebaseerd op proof-of-work als protocol in principe, wat bij BTC en Ethereum (ETH) steeds meer energievretend en te traag blijkt te zijn. Maar DigiByte produceert ongeveer elke 15 seconden een nieuw blok en dus 40 keer vaker dan BTC. Volgens DGB bereikt de blokketen van DGB momenteel tot 1066 transacties per seconde (TPS), een zeer goede waarde in vergelijking met BTC en ETH. De hoge snelheid van DigiByte wordt mede mogelijk gemaakt door de integratie van Segwit, die voor DGB al in juni 2017 en dus eerder dan voor andere grote crypto’s is gedaan.

Achtergrond van het concept en het ecosysteem van DigiByte

Technologisch gezien heeft DigiByte naast het hoofdnet voor DGB ook nog twee zijlijnen. Sinds april 2019 maakt DigiAssets de organisatie van DApps en Smart Contracts in het ecosysteem van DigiByte mogelijk, een tweede zijketen zorgt voor de communicatie tussen knooppunten en de mijnbouw. DigiByte heeft vijf methoden geïntegreerd voor het ontginnen van DGB. Net als PoW zijn ook de mijnwerkers verantwoordelijk voor de validatie van de transacties. De vijf verschillende opties voor mijnwerkers zijn bedoeld om de dominantie van ASIC-mijnwerkers met gespecialiseerde hardware te vermijden, wat sceptisch wordt bekeken bij Bitcoin (BTC).

Voor DGB was er geen ICO en uitvinder Jared Tate legde de toekomst van DigiByte in februari 2020 in handen van de nieuw opgerichte Stichting DigiByte. Tate zet zich echter nog steeds in voor DigiByte, waarschijnlijk ook vanwege de nieuwe mogelijkheden die Decentralized Finance (DeFi) biedt voor DGB. Het maximumaantal van alle DGB’s is vastgesteld op 21 miljoen en zal naar verwachting in 2035 worden bereikt. Er zijn momenteel ruim 13,6 miljoen DGB’s in omloop, met een marktkapitalisatie van bijna 310 miljoen dollar. DGB wordt verhandeld op toonaangevende cryptobeurzen zoals Binance, maar bij Coinbase staat DGB nog steeds in de rij voor mogelijke oude munten die op de lijst komen te staan.

Conclusie: Hoort DGB in mijn portefeuille?

DigiByte ziet zich via DigiAssets goed gepositioneerd voor het gebruik van DGB in de DeFi-sector. DigiAssets maakt het mogelijk om activaklassen te tokeneren en verhandelbaar te maken via DGB. Dit wordt in toenemende mate actief gepromoot door de Stichting DigiByte. Ze zijn waarschijnlijk een beetje jaloers op hoe Ethereum (ETH) zich ontwikkelt tot de spil van DeFi, ook al is DigiByte eigenlijk weer technologisch geavanceerd. Maar als belegger zou je het moeten overwegen: De hoogtepunten van DGB uit de winter van 2017/18 van meer dan 0,10 US dollar zijn verleden tijd, DGB heeft het onlangs gestabiliseerd op tussen de 0,02 en 0,03 US dollar. Of het nieuwe elan van DigiAssets en DigiByte Stiftung zal leiden tot een positieve prijswijziging is twijfelachtig gezien de sterke concurrentie tussen Altcoins met hun eigen ecosystemen.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*