Bitcoin Bar Zaal 77 – Berlijnse cult site sluit

Al in 2011 opent Room 77, een bar die Bitcoin (BTC) accepteerde als betaalmiddel en zich vestigde als ontmoetingsplaats voor de crypto-scene, in Berlijn. Nu is de internationaal vermaarde cultusplaats voorbij – Kamer 77 sluit haar deuren.

Met de reclameslogan “Warm bier, harteloze vrouwen en fastfood, langzaam gemaakt” stelde de Pub Room 66 in Berlijn Kreuzberg 2011 zijn motto en zelfironie was aan de orde van de dag. Maar het echte unique selling point van Room 66 was om zelfs toen al Bitcoin (BTC) te accepteren, wanneer deze werd besteld en betaald. Oprichter Jörg Platzer zag zijn vestiging als een plek waar de crypto-scene elkaar zou ontmoeten en ideeën zou uitwisselen. Tientallen mediaverslagen over Kamer 77 hebben zelfs internationaal de ronde gedaan. Maar het gezellige samenzijn tussen gelijkgestemden in zaal 77 is nu voorbij, Platzer kondigt het einde van de bar op Reddit aan.

“En bedankt voor de vis” schrijft Platzer, een zinspeling op de legendarische romanreeks “Liften door de Melkweg”. Daarin beschrijft Douglas Adams met grote humor visies op de toekomst. Platzer vat nu samen dat Room 77 zijn missie heeft vervuld en het goed doet. Niemand kan Bitcoin nu nog tegenhouden, zegt Platzer. Hij herinnert zich dat kamer 77 een plaats was waar de toekomst werd geschreven en veel bezoekers voor het eerst in contact kwamen met BTC. In eerdere interviews benadrukte Platzer hoe Room 77 Bitcoin heeft geholpen haar reputatie als crimineel te ontdoen. Daar kreeg Bitcoin een gezicht; in kamer 77 waren de mensen niet anoniem.

Einde van Kamer 77 – Kan er een comeback zijn van de BTC Bar?

In de crypto-scène werd het einde van Kamer 77 steeds betreurd, hier voelde je je thuis. Kamer 77 was allang een ontmoetingsplaats geworden voor gemeenschappen die andere crypto’s verkiezen boven Bitcoin. Rechtstreeks samen zijn heeft immers zijn voordelen voor online conferenties. Sommigen vragen zich af of de sluiting van zaal 77 geen verband houdt met de daling van de verkoop in de restaurantsector als gevolg van de beperkingen die de Corona-pandemie oplegde. Anderen vermoeden gentrificatie en huurverhogingen als reden voor de sluiting. Voorlopig houdt Platzer vast aan zijn versie – en als hij BTC vroeg heeft gehouden, zou hij er financieel goed aan toe zijn. Toch is het te hopen dat Platzer zich zal vermannen voor een nieuwe start voor Room 77. Want waarschijnlijk zal iedereen die ooit kamer 77 heeft bezocht zich de bijzondere charme herinneren tussen de duik en het crypto ontmoetingspunt.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*