Stichting IOTA: samenwerking met externe partners aan de gang

De Stichting IOTA trekt een tussentijdse conclusie over de samenwerking met externe ontwikkelaars, bedrijven en instellingen. Deze punten zijn positief door een duidelijke organisatie. Concrete resultaten blijven echter schaars.

In 2020 heeft de IOTA Foundation twee programma’s gelanceerd om de samenwerking met externe partners en de gemeenschap efficiënter te maken. Met de werkgroep Tangle EE werd in februari 2020 een permanent comité opgericht om IOTA voor commerciële toepassingen te promoten. De community en externe ontwikkelaars zijn benaderd door het IOTA Experience Team. Nu heeft de Stichting IOTA de ervaringen van de twee initiatieven samengevat in een blogpost.

IOTA Experience Team om deelnemers kennis te laten maken met Tangle EE

De IOTA gemeenschap heeft nu meer dan 300.000 actieve leden, zo wordt gezegd. Ze worden allemaal theoretisch opgeroepen om deel uit te maken van het IOTA Experience Team. Volgens de IOTA Foundation hebben al ruim 25 deelnemers de rang van X-Team-leden in dit forum weten te bereiken. Hiervoor zijn positief geëvalueerde bijdragen nodig. Nieuw is dat de IOTA Foundation belooft de Tangle EE-werkgroep en het Experience Team aan elkaar te koppelen. Wie zich kwalificeert als X-Team-lid wordt nu automatisch uitgenodigd om deel te nemen aan Tangle EE. Dit kan goede mogelijkheden bieden voor toegewijde ontwikkelaars om direct met de commercieel georiënteerde projecten te werken.

Een blik op de pagina’s van GitHub, waar IOTA Experience Team is georganiseerd, is echter opvallend: Er gebeurt weinig of niets, in de meeste subgroepen zijn de laatste bijdragen al maanden geleden geleverd. Het blijft dus de vraag of dit aanbod echt wordt geaccepteerd. Met het vooruitzicht van financiering via Tangle EE zal de IOTA Foundation waarschijnlijk proberen om Experience Team aantrekkelijker te maken. Maar zelfs op de website van Tangle EE is er nauwelijks bewijs van doorlopend projectwerk.

Conclusie: IOTA en de gemeenschap – toeval of misverstand?

Op weg naar IOTA 2.0 aka Coordicide zijn er nog veel details te verduidelijken en de Stichting had gehoopt op constructieve inbreng en impulsen van met name het IOTA Experience Team. De tussentijdse conclusie doet echter de vraag rijzen of het programma überhaupt wel wordt geaccepteerd. Tangle EE daarentegen staat blijkbaar nog in de kinderschoenen. Onder bepaalde omstandigheden kan IOTA zich moeten afvragen of de betrokkenheid van externe partijen bij het huidige ontwikkelingsproces in zijn huidige vorm optimaal is opgelost of dat het moet worden aangepast.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*