Bitcoin (BTC): moeilijkheidsgraad voor mijnbouw daalt drastisch

Het verbod op Bitcoin-mijnbouw in China heeft gevolgen: In de gegeven regelmatige aanpassing van de moeilijkheidsgraad voor Bitcoin-mijnbouw, is een drastische vereenvoudiging geautomatiseerd begonnen.

Bitcoin (BTC) beleefde zaterdag een historische technologische breuk. Dat komt omdat de moeilijkheidsgraad voor Bitcoin-mijnbouw op een geautomatiseerde manier met bijna 28 procent is verlaagd; Bitcoin heeft in zijn geschiedenis nog nooit zo’n heftige aanpassing meegemaakt. Wat is daar gebeurd?

In het Bitcoin-concept is het de bedoeling dat er ongeveer elke tien minuten een nieuw blok naar de blockchain wordt geschreven. Elk blok documenteert een handvol gevalideerde transacties en Bitcoin-miners worden beloond met transactiekosten en blokbeloningen. Een nieuw blok wordt gemaakt door een cryptografische puzzel op te lossen en de moeilijkheidsgraad van de puzzels wordt steeds na 2.016 blokken aangepast aan de rekencapaciteit (hashrate) op het Bitcoin-netwerk. Dit ontwrichte mechanisme is bedoeld om het Bitcoin-systeem eeuwig stabiel te houden.

Eind juni begonnen de autoriteiten in China de stroomtoevoer naar daar gevestigde Bitcoin-mijnwerkers af te sluiten. Daarmee willen zij officieel het stroomverbruik door Bitcoin verminderen en klimaatvervuiling voorkomen. Deze stap werd onmiddellijk weerspiegeld in een ineenstorting van het BTC-mijnbouwtarief, aangezien Bitcoin-mijnwerkers uit China voorheen de grootste groep ter wereld waren. De praktische impact werd bijvoorbeeld gevoeld door gebruikers op 27 juni, toen het verschillende keren ongeveer 20 minuten duurde voor een nieuw blok verscheen op de Bitcoin-blockchain. De beoogde gemiddelde snelheid voor transacties op BTC werd dus aanzienlijk overschreden.

Daarom is de correctie van de moeilijkheidsgraad voor Bitcoin-mijnbouw nu krachtiger aangegrepen dan ooit tevoren. In cijfers, de moeilijkheidsgraad voor zaterdag was ingesteld op 19.932.791.027.262, nu is het 14.363.025.673.659. Toen Satoshi Nakamoto de blockchain voor BTC startte in januari 2009, was de moeilijkheidsgraad 1.

Dus nu zou de wachttijd voor nieuwe blokken weer moeten afvlakken naar 10 minuten, en tussen haakjes, tegelijkertijd dalen de transactiekosten weer, momenteel van ongeveer $10 voorheen naar nu $6 gemiddeld. Theoretisch betekent de lagere moeilijkheidsgraad ook een winstgevender zaak voor de overblijvende Bitcoin-mijnwerkers, omdat zij minder computercapaciteit hoeven uit te geven, waardoor het dure stroomverbruik daalt.

Conclusie: Bitcoin-mijnbouw en prijscurve van BTC

Aangezien de hashrate van Bitcoin in real time wordt gemeten, was de correctie in de moeilijkheidsgraad voor Bitcoin-mijnbouw voorspelbaar. Er was geen blijvende impact op de prijscurve van Bitcoin, BTC blijft schommelen rond de 34.000 dollar.

De volgende deadline voor de Bitcoin-mijnbouwmoeilijkheidsaanpassing is naar verwachting 19 juli. Momenteel zijn de Bitcoin-mijnwerkers zich aan het heroriënteren, waarbij Chinese spelers voor hun handel naar andere landen kijken. De gegevens van BTC.com lijken erop te wijzen dat de moeilijkheidsgraad voor Bitcoin-mijnwerkers bij de volgende aanpassing weer zal dalen.

Wat er momenteel technologisch gebeurt in Bitcoin toont aan hoe geavanceerd het systeem is in het zich automatisch aanpassen aan omstandigheden. Degenen die nu bezorgd zijn dat de veiligheid ook zal lijden onder de lagere hashrate, kunnen gerust zijn: in een historische vergelijking liggen de moeilijkheidsgraad voor mijnwerkers en hun absolute computercapaciteiten nog steeds in gebieden die ver boven de niveaus liggen van de eerste Bitcoin-hausse rond de jaarwisseling van 2017/8. De technologische grondslagen van BTC zijn dus even robuust als ze oorspronkelijk bedoeld waren.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*