De afpersers die opereren met de REvil ransomware eisen een losgeld in Bitcoin (BTC). De gebeurtenissen lijken een impact te hebben op de hele crypto-industrie.
In Zweden zijn supermarkten lamgelegd door falende kassasystemen en in de VS kampen meer dan 200 bedrijven met gecompromitteerde computersystemen. Achter deze grootschalige hackaanval zit de REvil ransomware, die de wereldwijde IT-dienstverlener Kaseya infiltreerde. De crypto-industrie luistert nauw, want de aanvallers eisen blijkbaar 70 miljoen dollar in Bitcoin (BTC). Pas daarna zouden ze een hoofdsleutel openbaar maken die de vijandige encryptie van de gegevens van getroffen bedrijven zou ontgrendelen, is bekend via Twitter.
Looks like #REvil is asking for $70 million in $BTC to release the Kaseya decryptor publicly. pic.twitter.com/0m7YhCclqb
— Satnam Narang (@satnam) July 5, 2021
Bitcoin en co. worden er dus opnieuw van beschuldigd de favoriete cryptocurrency van criminelen te zijn. Omdat ze hier geld kunnen verplaatsen over de blockchain zonder dat een externe kracht er toegang toe heeft. Maar wat vaak vergeten wordt in de publieke discussie: Om Bitcoin (BTC) uiteindelijk in Amerikaanse dollars of andere valuta uit te laten betalen, zijn vervolgens weer cryptobeurzen en banken nodig. In de Westerse wereld is het nu overal verplicht om ook klanten van cryptobeurzen bij naam te documenteren via een KYC (Know Your Customer).
Het idee dat transacties met Bitcoin per se anoniem zijn, is ook niet waar. Integendeel, elke transactie met Bitcoin – of Ethereum als de op één na belangrijkste cryptocurrency – is via de blockchain voor iedereen publiekelijk zichtbaar. Dus als het losgeld in Bitcoin wordt betaald, is het adres van de ontvanger bekend, en van daaruit kan worden nagegaan waar de BTC naartoe is gevloeid. Na de hackaanval op de belangrijkste pijpleiding in de VS in mei van dit jaar konden onderzoekers later een groot deel van het in Bitcoin betaalde losgeld terugvorderen. De autoriteiten hebben echter geen verdere details over dit succes verstrekt.
Bitcoin eigenlijk ongeschikt voor criminelen
Experts zijn verbaasd: hoewel betalingen met BTC kunnen worden vermomd door zogenaamde Bitcoin Mixers, moet je hier vreemden vertrouwen voor jou en je geld. En wereldwijd wordt het steeds moeilijker om nog in een of andere dwergstaat een bank te vinden die anoniem miljoenen uitbetaalt die te herleiden zijn naar een crypto-beurs. Algemeen wordt dus verwacht dat zogenaamde private munten zoals Monero (XMR), DASH of ZCash (ZEC) meer geschikt zijn voor criminele doeleinden.
In Noorwegen hebben afpersers al Monero en Dash geëist in een ontvoeringszaak. In de VS is de Internal Revenue Service (IRS) bezig met het ondermijnen van Monero’s mechanismen om anonimiteit en privacy te garanderen. Nogmaals, mazen in de wet worden zeldzaam.
Bottom line: crypto-industrie houdt zich meestal aan regelgeving
Uit studies van 2019 en 2020 blijkt dat inmiddels slechts één procent van alle Bitcoin kan worden toegeschreven aan criminele sferen. Het soms gecultiveerde beeld van Bitcoin als “maffiageld” blijkt dus een sprookje te zijn. In de begindagen van Bitcoin was dit echter nog anders, maar de toonaangevende cryptobeurzen hebben zich geleidelijk allemaal aangepast aan regelgeving en klantidentificatie om legaal te kunnen opereren. De BaFin-vergunning voor Coinbase is een recent voorbeeld uit Duitsland.
Hoe de REvil-aanval zal uitpakken en of het losgeld in Bitcoin zal worden betaald, is op dit moment nog een open vraag. Maar om Bitcoin in het algemeen te demoniseren voor dergelijke machinaties schiet tekort. Het recht op privacy in financiële aangelegenheden is met Bitcoin sowieso slechts rudimentair gewaarborgd. En cryptocurrencies zoals Monero, die schaamteloos reclame maken voor speciaal beschermde anonimiteit, worden steeds vaker het doelwit van politie en justitie. Hier blijft het spannend of deze particuliere munten zich op de markt zullen handhaven.
U als belegger mag niet vergeten: ten laatste wanneer u betalingen van crypto exchanges naar uw bankrekening initieert, is het gedaan met de verhulling. Dit is nog een reden waarom de belastingautoriteiten Bitcoin niet automatisch in verband brengen met malafide praktijken.
Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.
Leave a Reply