Bitcoin, Ethereum en Co. ontginnen – kan het in 2022 winstgevend zijn voor particulieren?

Bitcoin mining, maar ook het delven van Ethereum (ETH) en andere altcoins, wordt vaak aangeprezen als een mogelijkheid om passief inkomen te genereren met weinig inspanning. Maar zal de rekensom nog kloppen in 2022?

Deze week deed een klein maar fijn nieuwtje de ronde dat de honger naar Bitcoin-mijnbouw aanwakkert. Een zogenaamde solo-mijnwerker is er verrassend genoeg in geslaagd een blok voor de Bitcoin-blockchain te delven. Hiervoor is er een automatische beloning van 6,25 Bitcoin (BTC) plus de transactiekosten voor de overdrachten die in het blok zitten. De Bitcoin-mijnwerker, die in zijn eentje handelde, verdiende zo in één klap het equivalent van ongeveer 270.000 Amerikaanse dollar. Wie zou er niet van dromen de geschiedenis te herhalen en zelf Bitcoin-mijnwerker te worden?

Het verhaal trok zoveel aandacht omdat het delven van Bitcoin, Ethereum (ETH) en andere cryptocurrencies in het algemeen een business is geworden die wordt gedomineerd door mining pools. Deze bundelen enorme rekencapaciteiten om voorop te blijven in de race om het volgende blok en de bijbehorende bonussen. Volgens de beschikbare informatie heeft de solominer slechts 126 TH/s aan rekencapaciteit verbruikt – een minuscule bijdrage vergeleken met de hashrate van bijna 200 miljoen TH/s over het hele Bitcoin-netwerk. De kans om een BTC blok te vinden met zo weinig moeite wordt geschat op 1 op 1,4 miljoen. Dus de solo mijnwerker was een geluksvogel.

Bitcoin mijnbouw – hoe winstgevendheid wordt berekend

Of er nu Bitcoin of Ethereum gedolven moet worden, er zijn in principe drie factoren die de winst-verlies berekening beïnvloeden:

1. de huidige prijs van BTC, ETH of andere munten waarvoor ontginning mogelijk is. De bedragen die mijnwerkers kunnen verwachten wanneer nieuwe blokken worden gegenereerd, worden afgeleid uit de prijzen.

De aanschaf- en onderhoudskosten voor de hardware die voor de mijnbouw wordt gebruikt. ASIC miners als gespecialiseerde hardware kosten al gauw 10.000 US dollar en meer, supersnelle grafische kaarten als alternatief kosten 1.000 US dollar en meer.

3 De elektriciteitskosten voor Bitcoin-mijnbouw zijn bijzonder cruciaal voor Duitsland als locatie. De hardware wordt verondersteld 24 uur op volle belasting te draaien, wat veel elektriciteit verbruikt.

Online calculators zoals NiceHash maken het gemakkelijk om te voorspellen welke winsten of verliezen te verwachten zijn van Bitcoin-mining op basis van de individuele opstelling. Voel je vrij om het zelf uit te proberen – of lees nog even verder. Wat we al kunnen zeggen: Het delven van Bitcoin of Ethereum heeft geen zin tegen Duitse elektriciteitsprijzen rond 0,30 euro (0,345 US dollar) per kilowattuur (kW/h).

Wij hebben onlangs het scenario voor Bitcoin-mijnbouw vanaf de Duitse locatie hier berekend, evenals Ethereum-mijnbouw hier. Het resultaat is duidelijk: met de drie genoemde vaste waarden valt Duitsland door de zeef als basis voor particuliere mijnbouw; elektriciteit is in dit land gewoon te duur. Particuliere Bitcoin-mijnwerkers zullen altijd meer betalen voor een exotische hobby in Duitsland, tenzij ze een onwaarschijnlijke meevaller krijgen.

Conclusie: Crypto-mijnbouw in Europa – verliezen zijn onvermijdelijk

Het nieuws over de succesvolle Bitcoin Solo Miner kan belangstelling wekken, maar een nuchtere berekening vanuit Duits perspectief beveelt geen navolging aan. Integendeel: zelfs de vrij hoge huidige prijsniveaus van BTC en Ethereum kunnen de hoge elektriciteitskosten in de EU en Duitsland niet compenseren. Met deze informatie begrijpt u ook waarom professionele Bitcoin-mijnwerkers zich vestigen in landen waar een kilowattuur elektriciteit 0,10 dollar of minder kost. De meeste online calculators voor Bitcoin en Ethereum miners stellen zulke lage elektriciteitskosten echter als norm en leveren daarom misleidende resultaten als de parameters niet worden aangepast. Overigens ontbreken de aanschafkosten voor hardware meestal ook in de berekeningen.

Door rechtstreeks in Bitcoin en Co. te investeren, verzekert u zich daarentegen van duidelijke winstkansen. En we leggen hier uit hoe je crypto-activa kunt gebruiken met andere methoden dan mijnbouw om passief inkomen te genereren.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*