Bitcoin-handel tegen roebel groeit sterk – roep om crypto sancties tegen Rusland

De sancties tegen Rusland hebben effect en de wisselkoers van de roebel is op een neerwaarts pad. In de situatie neemt de handel in roebels tegen bitcoin sterk toe. Cryptobeurzen worden opgeroepen om Russische klanten buiten te sluiten.

De Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne heeft geleid tot strenge sancties van het Westen, die nu effect beginnen te sorteren. De roebel – genoteerd in Amerikaanse dollars – heeft sinds maandag meer dan 40 procent van zijn waarde verloren. De achtergrond hiervan is de bevriezing van de deviezenreserves door de Russische Centrale Bank en het afsnijden van de betrekkingen met Russische banken in het algemeen. In de situatie vluchten burgers van het door president Vladimir Poetin geregeerde land blijkbaar met spaargeld in Bitcoin (BTC). De cryptodatadienst Kaiko laat in zijn nieuwsbrief zien dat de handel in bitcoin tegen roebels een volume heeft bereikt dat tien maanden geleden voor het laatst werd gezien. Het is echter ook duidelijk dat de vraag naar BTC tegenover de Oekraïense nationale munt, de hryvnia (UAH), sterk is toegenomen. In beide munteenheden moet een aanzienlijke toeslag worden aanvaard bij de aankoop van Bitcoin.

BTC zelf profiteert momenteel van de dreigende situatie in Oekraïne en de run op BTC. In de afgelopen 24 uur heeft de Bitcoin ongeveer 15 procent gewonnen in US dollar-termen en staat nu op een goede 43.000 US dollar. Theorieën dat een geïsoleerd Rusland Bitcoin zou kunnen gebruiken als een manier om onder de sancties uit te komen, zullen waarschijnlijk een rol spelen bij de beoordeling. Dit is een van de redenen waarom de Oekraïense vicepremier en digitale minister Mykhailo Fedorov via Twitter alle grote cryptobeurzen nu al oproept om Russische klanten te blokkeren.

Oekraïne wil het voor Rusland moeilijker maken om toegang te krijgen tot Bitcoin en Co.

In een tweede tweet belooft Fedorov ook “royale beloningen” voor informatie die leidt tot de identificatie van crypto-portemonnees van Russische en Wit-Russische politici en hun omgeving. Oorlogsmisdaden moeten bestraft worden, schrijft Fedorov. Ondertussen zijn grote cryptobeurzen nog onzeker over wat te doen. Een woordvoerder van de wereldwijde marktleider Binance, bijvoorbeeld, vertelde de Amerikaanse zender CNBC dat het voorlopig niet “miljoenen rekeningen van onschuldige gebruikers zou bevriezen”. De woordvoerder van Binance noemde als argument voor het standpunt dat crypto juist is ontstaan om redenen van financiële vrijheid en dat het verbieden van Russische burgers nu tegen dit concept indruist.

Binance is actief in zowel Rusland als Oekraïne en heeft een oproep gedaan voor donaties voor de noodsituatie in Oekraïne en heeft zelf 10 miljoen US dollar ter beschikking gesteld. De woordvoerder van Binance verzekerde in ieder geval dat westerse sancties worden ondersteund en dat accounts van mensen op sanctielijsten dienovereenkomstig worden geblokkeerd. Voor de cryptobeurs Kraken schreef CEO Jesse Powell op Twitter dat hij de Oekraïense eisen kon begrijpen. Maar zijn bedrijf zou alleen actie ondernemen als daar een wettelijke basis voor was. Powell waarschuwde de Russen dat zo’n situatie snel zou kunnen ontstaan. In feite raadde hij hen aan tegoeden in Bitcoin en andere cryptocurrencies op externe (hardware) portefeuilles te bewaren.

Conclusie: In oorlog is Bitcoin niet apolitiek

Waarnemers denken dat de grote cryptobeurzen hun neutrale koers niet lang zullen kunnen volhouden. Met betrekking tot organisaties zoals sportfederaties of de EBU als organisator van het Eurovisiesongfestival, wordt aangenomen dat cryptobeurzen met enige vertraging zullen moeten beslissen om Rusland en zijn burgers uit te sluiten. Een belangrijk punt hier is dat zelfs krachtige cryptobeurzen zoals Binance of Kraken nauwelijks het risico zouden lopen om de toegang tot verschillende banken te verliezen vanwege hun Russische activiteiten. Bovendien zijn er berichten uit de VS dat crypto een gedetailleerde rol zal spelen in het geval van verdere sancties tegen Rusland.

Dus, voor het moment, kunnen we een balans opmaken: Nooit eerder in zijn geschiedenis heeft Bitcoin zo’n kwetsbare positie gekregen in een gespannen mondiale politieke situatie. De poging van (westerse) cryptobeurzen om buiten deze dynamiek te blijven, zal nauwelijks succesvol zijn. De huidige prijsstijgingen van Bitcoin staan op wankele benen. De gevolgen van oorlog en sancties kunnen ook een sterkere impact hebben op de westerse financiële markten dan voorheen, en het is twijfelachtig of BTC zich hiervan zal kunnen loskoppelen.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*