IOTA Foundation bevordert projecten voor DAO (Decentralised Autonomous Organisation)

Het onderwerp DAO wordt steeds belangrijker in de crypto-industrie. Dit verwijst naar besluitvormingsprocessen die via de blockchain worden georganiseerd. De IOTA Foundation is zowel financieel als inhoudelijk betrokken.

De spectaculaire onthullingen over wie er achter de DAO-hack op Ethereum zat, bracht het acroniem voor “Decentralised Autonomous Organisation” een paar dagen geleden in het nieuws. Het DAO-concept werd een enorme mislukking bij Ethereum in 2016 als gevolg van beveiligingslekken. Maar het eigenlijke idee van DAO wordt steeds populairder, bijvoorbeeld door de DeFi divisie, en IOTA wil ook meedoen met de actie. Onder de titel “The IOTA DAO Pioneers“, vat een blog post van de IOTA Foundation samen wat er daar gebeurt.

De IOTA Foundation definieert een aantal punten als de hoekstenen van DAO. Een Gedecentraliseerde Autonome Organisatie bestaat uit mensen die actief willen zijn zonder een centrale leider. Een DAO-gemeenschap brengt ideeën, voorstellen en investeringen samen via blockchaintechnologie en laat de leden erover stemmen. Slimme contracten zorgen er vervolgens voor dat de DAO-beslissingen automatisch worden uitgevoerd.

Om te onderzoeken hoe en met welk doel DAO rollen kunnen vervullen in het IOTA-ecosysteem, wordt sinds november 2021 een online leerprogramma aangeboden. Volgens de IOTA Foundation namen bijna 500 personen hieraan deel en mondde het initiatief uit in een “Ideathon”. Daarbij heeft Smart Contracts AG, als suborganisatie van de stichting, in totaal 100.000 euro aangeboden om vijf DAO-projecten onder IOTA te ondersteunen.

DAO bij IOTA – deze projecten moeten pioniers worden

Acht Dao-projecten schreven zich in voor de “Ideathon” en de volgende vijf werden geselecteerd:

  • IOTA ecosysteem interacties DAO wil het beheer en de organisatie overnemen van kanalen zoals Discord en Telegram in relatie tot IOTA.
  • IOTA Content Creator DAO wil zich ontfermen over creatieven, van artiesten tot schrijvers tot ontwerpers.
  • DePa Pirates Party DAO wil IOTA technologie brengen om piratenpartijen wereldwijd te verbinden via een DAO. Piratenpartijen hebben internet en online als hun hoofdthema, niet alleen in Duitsland.
  • The Fans Together ziet DAO als een logische basis om sportclubs en hun fans samen te brengen. Fan tokens bestaan al bij verschillende wereldberoemde clubs in sporten zoals voetbal.
  • WAGMI DAO – IOTA ecosysteem gemeenschapsfonds is een aanpak voor het beheren van IOTA investeringen.

Deze vijf projecten zullen in de komende vijf maanden geld ontvangen uit de prijzenpot en zullen ook verder door de IOTA Foundation worden ondersteund met know-how. Zij zullen elk een tussentijds en een eindverslag uitbrengen. Met het materiaal dat via de online leercursus wordt verzameld, is het de bedoeling om een kennisbank te creëren voor alle DAO-initiatieven onder IOTA.

Conclusie: IOTA als basis voor DAO – theoretisch met potentieel

DAO’s als methode om zelfbestuur in cryptoprojecten te organiseren zijn in zwang. IOTA zou op dit gebied punten kunnen scoren omdat acties in het netwerk gratis zijn. IOTA heeft echter nog niet voldaan aan de basisbelofte van decentralisatie en de gedecentraliseerde IOTA 2.0 aka Coordicide heeft al enige tijd geen streefdatum meer gehad. Waarnemers vragen zich af hoe IOTA van plan is om de aangekondigde stemming voor “niet-opgeëiste tokens” met een waarde van miljoenen, netjes uit te voeren. Want een DAO zou hier eigenlijk logisch zijn – maar het faalt vanwege de centrale coördinator, die bij IOTA technologisch nog steeds onvervangbaar lijkt en ook slimme contracten in de weg staat.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*