Oekraïne ontvangt crypto donaties ter waarde van miljoenen in reactie op Russische invasie

Er is een oorlog gaande in Oekraïne en er wordt internationaal solidariteit betoond in de strijd tegen de Russische agressors. Officieel aanvaardt Kiev ook donaties in Bitcoin, Ethereum en Tether. Miljoenen worden opgebracht in het proces.

Het bloedige nieuws uit Oekraïne houdt niet op – Rusland zet zijn aanvalsoorlog tegen het democratische buurland meedogenloos voort. In deze absolute noodsituatie vraagt de leiding in Kiev via alle kanalen om hulp. Een noviteit: de Oekraïense centrale bank en overheid hebben crypto wallets gecreëerd waar donaties in Bitcoin (BTC), Ethereum en Tether (USDT) naar kunnen worden overgemaakt. Van deze optie wordt actief gebruik gemaakt, zo blijkt uit gegevens van de blockchain. Zo was er maandagochtend iets minder dan 4,5 miljoen dollar aan BTC verzameld op de geverifieerde Bitcoin-portemonnee van de regering en iets minder dan 5,6 miljoen dollar op die voor Ethereum (hier).

In het geval van Ethereum zorgde ETH-uitvinder Vitalik Buterin zaterdag voor verwarring. Op Twitter betwijfelde hij of het wijdverspreide adres voor de Ethereum wallet correct was en vermoedde hij oplichting. Maar toen gaf Buterin zijn fout toe en corrigeerde hij zijn beoordeling op transparante wijze in een tweet. Buterin, die in Rusland is geboren, heeft aan het begin van de oorlog duidelijk gemaakt dat hij de Russische agressie als een “misdaad” beschouwt en solidair is met Oekraïne.

Andere grote namen in de crypto-scene, zoals Binance-oprichter CZ, verspreiden nu ook via Twitter het woord over de Oekraïense roep om cryptodonaties. Binance heeft ook een hulpfonds opgericht dat is verrijkt met 10 miljoen US dollar rechtstreeks van cryptobeurzen zelf en waar volgens de website al bijna 6 miljoen US dollar in bitcoin is gedoneerd. De cryptoscene mag dan weinig politieke belangstelling tonen in normale tijden – maar hier en nu toont ze reactie en kiest ze de kant van Oekraïne.

Conclusie: doneer aan Oekraïne in crypto – maar pas op voor oplichterij

Wij zien bewust af van het publiceren van verdere oproepen waarin om cryptodonaties voor Oekraïne wordt gevraagd. Deze adressen hier zijn in veel gevallen officieel bevestigd en betrouwbaar, en wij beschouwen de campagne van Binance ook als serieus. Als u Oekraïne ook financieel wilt steunen met crypto en op zoek bent naar andere contactpunten – ga dan na of ze een begrijpelijke achtergrond hebben. Helaas trekt de bereidheid om te helpen ook fraudeurs aan die zich persoonlijk willen verrijken en de giften in hun eigen zakken laten vloeien.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*