Bitcoin als mogelijk middel voor Rusland om sancties te omzeilen – een achtergrondinformatie

Het Westen heeft besloten Rusland af te snijden van het internationale financiële netwerk Swift vanwege de oorlog in Oekraïne. Zijn Bitcoin en Co. een uitweg voor Moskou om de sancties te trotseren?

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz spreekt van een “keerpunt in de tijd”, verwijzend naar de inval van het Russische leger in Oekraïne. In het weekend heeft Scholz ook de weg vrijgemaakt voor de internationaal geëiste uitsluiting van Rusland van Swift, het belangrijkste internationale financiële netwerk. Deze maatregel wordt beschouwd als de zwaarste sanctie die het land van president Vladimir Poetin economisch hard treft. Zonder Swift kunnen Russische banken internationale transacties in het beste geval op een omslachtige manier verwerken. Bijna automatisch komen Bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies in aanmerking als een manier voor Rusland om internationaal te blijven handelen zonder Swift.

Swift bestaat sinds 1973 en sindsdien is slechts tweemaal de toegang geweigerd aan hele landen, namelijk Noord-Korea en Iran. Beide landen zouden hierop hebben gereageerd door hun activiteiten in de cryptosector op te voeren. Noord-Korea is naar verluidt actief bezig met het delven van Bitcoin en ook met het delven van Monero (XMR). Daarnaast worden staatshackers door Noord-Korea ingezet om te stelen van cryptobeurzen, aldus de VN. In het geval van Rusland hebben de analisten van Chainalysis bijvoorbeeld onlangs al uitvoerig uiteengezet hoe Russische hackers verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de criminele activiteiten in verband met cryptocurrencies. Een typische methode hierbij is ransomware, waarmee bedrijven worden gechanteerd en gedwongen om “losgeld” in crypto te betalen. In 2021 zou op die manier 400 miljoen US dollar naar Russische hackers zijn gevloeid.

Moskou als centrum voor illegale crypto-bedrijven

Chainalysis heeft Moskou aangewezen als de plaats waar Russische cybercriminelen zich vestigen. Volgens het rapport worden ook grote omzetten behaald met zaken op het Darknet. De kantoren van de slonzige zakenlieden en hackers zijn vaak gevestigd in de wolkenkrabber “Federazija”, die op zichzelf al een icoon is omdat hij de hoogste in zijn soort is in Moskou. Het feit dat er ten minste een half dozijn verdachte bedrijven zijn gevestigd, doet vermoeden dat de politieke leiding ze tolereert. Kort voor de invasie van Oekraïne had Poetin gesproken over “gekwalificeerd personeel” in Rusland voor de crypto-industrie en benadrukte hij, wat Bitcoin mining betreft, de goedkope energie. De oorlogszuchtige lijkt dus goed op de hoogte van hoe cryptocurrencies werken en welke middelen Rusland heeft voor Bitcoin en co.

Tot dusver is er echter een gebrek aan bewijs dat het officiële Rusland daadwerkelijk crypto gebruikt om internationale handel te drijven. Noord-Korea zou cryptocurrencies gebruiken om zijn nucleaire programma te financieren, en in Iran worden cryptocurrencies vaak aanvaard als betaalmiddel in privézaken. Kan de westerse gemeenschap van staten een einde maken aan dit gebruik? In principe is het netwerk achter Bitcoin gedecentraliseerd en autonoom georganiseerd, zoals ook het geval is met de wijdverbreide altcoins. Het is dus technologisch onmogelijk om een land ervan af te snijden. De situatie verandert pas wanneer cryptobeurzen, wallet providers en andere dienstverleners in het spel komen. Zij kunnen Russische klanten hun diensten ontzeggen. Het Amerikaanse ministerie van Financiën verwees in zijn Sanctierapport 2021 ook expliciet naar cryptocurrencies en gokt erop dat gecoördineerde acties effect kunnen sorteren. Dit komt omdat betalingsstromen in de blockchain openbaar gedocumenteerd zijn en meestal kunnen worden toegeschreven. Als de media, financiële instellingen en andere marktdeelnemers vervolgens worden gesensibiliseerd, is de uitvoering van pijnlijke sancties zelfs in de cryptosector mogelijk, meent het Amerikaanse ministerie van Financiën.

Conclusie: Poetins regime ook onder observatie vanwege cryptocurrencies

De afgelopen dagen is duidelijk geworden dat de Westerse alliantie bereid is Rusland financieel te isoleren. Hoewel dit ook gevolgen zal hebben voor de wereldeconomie, lijkt er geen alternatief te zijn als de zwaarste economische sanctie tegen Rusland, een natie in oorlog. Het regime van Poetin in Moskou zou kunnen proberen de gevolgen van de uitsluiting van de Swift te omzeilen door middel van transacties in crypto. Maar dit zou niet onopgemerkt blijven en waarschijnlijk door het Westen worden verboden of op zijn minst worden bemoeilijkt.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*