De vraag naar beleggingen in Bitcoin (BTC) is nu groter dan die naar op de beurs verhandelde fondsen (ETF’s). Dit is het resultaat van een recente analyse door JP Morgan, de grootste Amerikaanse bank. Dit wordt bevestigd door de huidige cijfers van Grayscale Investments.
Niet voor niets wordt Bitcoin (BTC) “digitaal goud” genoemd. Als een waardeketen waarvan de middelen beperkt zijn, scoort Bitcoin steeds meer bij institutionele beleggers en vermogende particuliere beleggers. Volgens de Amerikaanse bank JP Morgan kan deze ontwikkeling ook in absolute cijfers worden aangetoond. Onlangs werd een indrukwekkende grafiek gepubliceerd op Twitter. Volgens deze grafiek lopen de geldstromen naar gouden ETF’s en Bitcoin van 2019 tot het voorjaar van 2020 grotendeels parallel. Maar sinds de corona-crisis tastbaar werd en de aandelenmarkt in maart verzwakte, heeft Bitcoin het goud overtroffen.
Interessant is hier ook de context van de publicatie: De grafiek is geplaatst door Michael Sonnenhein, CEO van Greyscale Investments. Het bedrijf beheert de activa die in Bitcoin en Co. Maar de auteur van de analyse is JP Morgan, de grootste Amerikaanse bank naar balanstotaal. Nog maar een paar weken geleden had JP Morgan zijn eerdere afwijzing van Bitcoin heroverwogen en BTC aanbevolen als een veelbelovende investering. Ondertussen meldde Greyscale alleen al in het derde kwartaal van 2020 een goede 1 miljard dollar aan vers kapitaal voor investeringen, een recordbedrag. Greyscale en JP Morgan zijn concurrenten in de vermogensbeheersector.
Goud of Bitcoin? Grote beleggers ontdekken BTC zelf
Sonnenheins concludeert uit de huidige cijfers dat bijvoorbeeld het familievermogen nu meer potentieel ziet in Bitcoin dan in goud. In vergelijking met BTC is goud een ETF geworden dat gemakkelijk verhandelbaar is als beursgenoteerde fondsen. Bitcoin ETF’s zijn niet goedgekeurd door de beurstoezichthouder in de VS, ondanks herhaalde pogingen van bekende bedrijven.
Grote beleggers zien goud van oudsher als een kans om reserves op een inflatiebestendige manier te beleggen. In het algemeen neemt de vraag naar waardehuizen weg van het fiat toe, omdat het expansieve monetaire beleid van de centrale banken wereldwijd de inflatoire gevaren in de corona-crisis aanwakkert. Naast het onherroepelijk vastgestelde maximumbedrag van 21 miljoen FTK, spreekt het vooruitzicht om andere activaklassen ver achter te laten in termen van waardegroei, zoals in het verleden, in het voordeel van Bitcoin. De Bayerische Landesbank, bijvoorbeeld, komt bij een vergelijking van Bitcoin met goud uit op een prognose van 90.000 US dollar per BTC in de nabije toekomst. De gebroeders Winklevoss prijzen bijvoorbeeld ook de voordelen van Bitcoin ten opzichte van goud en verwachten zelfs een prijs van 500.000 per FTK op langere termijn.
Conclusie: Nu investeren in Bitcoin?
BTC staat momenteel genoteerd aan een goede 15.000 dollar en is dus nog ver verwijderd van de regio’s waarin het volgens deskundigen kan investeren. Soms leek de vergelijking met goud in het verleden enigszins theoretisch, omdat alleen de toelating van op de beurs verhandelde financiële instrumenten op basis van goud de prijs na 2000 deed stijgen. Maar recente trends tonen aan dat zolang er geen Bitcoin ETF’s zijn, grote investeerders andere manieren zullen vinden om activa op te slaan in FTK’s, bijvoorbeeld door middel van grijze investeringen. Deze ontwikkeling spreekt voor een aanhoudend hoge nieuwe vraag naar Bitcoin en dus positieve prijsontwikkelingen.
Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.
Leave a Reply