Bitcoin is booming – Altcoins worden verwijderd

Bitcoin (BTC) nadert zijn recordhoogte van 2017/18 met 20.000 US dollar – en toch onthult een nadere beschouwing van de crypto-markt een cruciaal verschil ten opzichte van drie jaar geleden: deze keer kunnen de Altcoins veel minder profiteren van de stierenmarkt bij BTC.

In december 2017 werd Bitcoin (BTC) het onderwerp van de dag met een recordhoogte van ongeveer 20.000 dollar. En deze week lijkt het erop dat Bitcoin op het punt staat zijn vorige record te verpulveren. Maar een enigszins gedifferentieerde marktanalyse laat zien: De geschiedenis van Bitcoin herhaalt zich niet zomaar. Deze keer domineert BTC de totale markt voor crypto’s nog duidelijker.

Rond de jaarwisseling 2017/18 streden ongeveer 1.500 Altcoins met Bitcoin om de gunst van de investeerders. Op dat moment was Bitcoin in staat om ruim 50 procent van de totale marktkapitalisatie van ruim 500 miljard dollar achter zich te krijgen. Vandaag de dag is het volume van de totale markt nauwelijks veranderd. Maar Bitcoin, met een dominantie van ongeveer 65 procent, zorgt voor een groter deel van de taart – ook al staan er in CoinMarketCap ruim 7.700 oude munten als alternatief voor BTC’s op de lijst.

Bitcoin: onbetwiste marktleider onder de crypto’s.

Een vergelijking van de twee Bitcoin-hausses van eind 2017 en vandaag in 2020 laat dus duidelijk het verschil zien: Als BTC nu weer naar een recordhoogte klimt, zal de Altcoins ver achterblijven. Ethereum (ETH) doet het nog steeds respectabel, maar met een huidige prijs van 470 dollar is ETH ver verwijderd van de 800 dollar die het in december 2017 had. Ripple (XRP) als derde belangrijkste cryptomunt loopt al met een factor vier achter op de historische ontwikkelingen. Bij IOTA, een van de lievelingen van de Duitse crypto-scène, is de situatie nog dramatischer. De IOTA is bobbing rond de 0,25 US dollar, laat zich helemaal niet meeslepen door de nieuwe Bitcoin-boom, en investeerders kijken snikkend terug naar de 4 US dollar die de IOTA eind 2017 waard was.

Het spel kan in principe worden herhaald met elke Altcoin. Een uitzondering is de Stablecoin Tether (USDT), die in 2017/18 slechts 0,20 procent van de kapitalisatie van de totale markt voor zijn rekening nam en nu, met bijna 4 procent, een veel belangrijkere rol speelt. Als stabiele munt zijn de minimale schommelingen in de prijs van de tuier echter te verwaarlozen; het is op zich geen instrument voor waardegroei. Dus wat leert de huidige marktsituatie ons? “The Winner Takes It All” werd in 1980 door ABBA gezongen, en de term is gemeengoed geworden als het gaat om het beschrijven van voorspelbare effecten. De winnaar neemt het allemaal, of het nu gaat om poker of om pioniers in het online zakendoen – en dus is Bitcoin op dit moment aan het triomferen.

Bitcoin is voor velen een synoniem geworden voor crypto-valuta’s en bindt het kapitaal dat op de markt is en vers naar de crypto-beurzen stroomt. Zelfs prominente Altcoins kunnen luidruchtig worden met “technologische superioriteit” of fascinerende toepassingen in de echte economie – investeerders blijven rotsvast met de klassieke Bitcoin en de trend is zelfs geïntensiveerd.

Conclusie: Geen alternatief voor Bitcoin voor de meerderheid van de investeerders

De Altcoins hadden drie jaar de tijd om hun voordelen ten opzichte van Bitcoin aan te tonen – en dat hebben ze niet gedaan als ze naar de marktgegevens kijken. De huidige situatie is als volgt: Om aan boord van de recente Bitcoin Rally te zijn, is BTC zelf veruit de meest overtuigende optie. Het lijkt meer dan ooit twijfelachtig of zelfs de gevestigde Altcoins in staat zullen zijn om de stierengevechten van Bitcoin in te halen. Dat was anders in 2017/8. Overigens hebben we hier als laatste de redenen opgesomd waarom alles op dit moment voor Bitcoin spreekt.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*