Bitcoin: Is BTC nog steeds geschikt als inflatiebescherming voor beleggers?

Bitcoin (BTC) wordt door beleggers vaak verkozen boven andere activaklassen met het argument “inflatiebescherming”. Maar rechtvaardigt het “digitale goud” eind 2022 nog steeds dit attribuut?

Bitcoin (BTC) is op zijn minst sinds medio 2020 een alom gerespecteerde activaklasse geworden. Toen de opkomst van het Coronavirus regeringen over de hele wereld ertoe aanzette om de binnenlandse economieën met enorme hulppakketten overeind te houden, vermoedden deskundigen al: de politiek bedoelde inflatie van de geldhoeveelheid in de belangrijkste fiatvaluta’s zal vroeg of laat tot inflatie leiden. Bitcoin, met een maximum aantal BTC van 21 miljoen, beval zichzelf aan als hedge tegen inflatie in deze omgeving. Grote beleggers zoals MicroStrategy rechtvaardigden het verschuiven van kasreserves naar Bitcoin als bescherming tegen inflatie. Wie vóór december 2020 BTC kocht, betaalde minder dan 18.000 US dollar per Bitcoin en zit dus nu nog in de zwarte cijfers met zijn investering.

Maar de enorme instroom van kapitaal in Bitcoin is tot stilstand gekomen; BTC wordt momenteel verhandeld op iets meer dan 19.000 US dollar en de all-time highs van meer dan 60.000 US dollar uit 2021 zijn (voorlopig) verleden tijd. Maar tegelijkertijd bereikt de inflatie voor fiatvaluta’s van de Amerikaanse dollar tot de euro recordniveaus, en de stijging van de energieprijzen als gevolg van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne doet de rest. Waarom werkt de theorie dat het concept zelf van Bitcoin beschermt tegen inflatie dan niet meer? Deskundigen noemen verschillende factoren die van invloed zijn:

De Amerikaanse dollar bewijst zich opnieuw als wereldwijde reservemunt in tijden van crisis. De euro, de yen en het pond hebben sinds het begin van het jaar aan waarde ingeboet ten opzichte van de Amerikaanse dollar, in sommige gevallen met percentages van twee cijfers. De Amerikaanse dollar wint het vertrouwen van beleggers en spaarders dankzij het machtige leger en de bereidheid van de VS om hun munt koste wat het kost af te dekken. Bitcoin kan momenteel alleen aanspraak maken op die suprematie voor de cryptomarkt, maar zelfs daar zijn investeringen in BTC in andere fiatvaluta’s dan de Amerikaanse dollar riskanter geworden door devaluaties.

In de Corona-crisis werd hulpgeld uitgedeeld, dat in veel huishoudens slechts beperkt nodig was en dus deels naar bitcoin als investering vloeide. Maar de huidige inflatie treft de gemiddelde burger rechtstreeks en zelfs nieuw hulpgeld wordt min of meer gereserveerd om de kosten van levensonderhoud te dekken. Hier valt geen snelle investeringsimpuls voor BTC te verwachten. 3.

De klassieke activaklassen voor inflatiebescherming zijn vastgoed, goud en staatsobligaties. Buiten de cryptoscene is Bitcoin nog steeds een exoot. De goudprijs is relatief stabiel, staatsobligaties worden nu weer interessanter door renteverhogingen van de centrale banken en de vastgoedmarkt houdt stand.

4 Als men Bitcoin bekijkt vanuit het oogpunt van inflatiebescherming, moet de periode vanaf 2020 worden genomen omdat BTC pas toen door de marktkapitalisatie een voldoende liquide activaklasse werd. Maar twee of drie jaar is een veel te korte periode om de stelling van de inflatiebescherming te testen. Strategieën moeten worden ontwikkeld over een periode van tien jaar of meer, en bitcoin bevindt zich momenteel in een tussenfase. De waarde van BTC als inflatiehedge zal zich volgens veel Bitcoin-voorstanders pas op middellange termijn volledig ontvouwen.

5. 2022 is over het algemeen een slecht jaar voor Bitcoin en Co. omdat de ineenstorting van het ecosysteem rond Terra (LUNA) kettingreacties teweegbracht voor de crypto-industrie. Hacks, de invloed van regelgevende instanties, de discussie over het energieverbruik van BTC – dat zijn allemaal details die niet goed zijn voor het imago van Bitcoin.

Aan de andere kant bleek uit ons marktrapport van eind 2021 ook dat grote beleggers zich blijven inzetten voor crypto en geneigd zijn meer te kopen. Ethereum (ETH) komt steeds meer in aanmerking omdat de op één na grootste wereldwijde cryptocurrency door verdere ontwikkeling naar verwachting meer in prijs zal stijgen dan Bitcoin (trefwoord: “The Merge”).

Conclusie: Wereldwijde inflatie – wat kunnen we verwachten van Bitcoin?

De psychologie van de markten spreekt momenteel slechts voorwaardelijk in het voordeel van Bitcoin als bescherming tegen inflatie – maar het is waarschijnlijk te vroeg om een definitief oordeel te vellen. De beurswaarde van MicroStrategy, bijvoorbeeld, is gestegen sinds het besluit om BTC daar te promoten als bescherming tegen inflatie, en in oktober 2022 is het nog steeds ongeveer het dubbele van wat het was voordat de investeringen in de zomer van 2020 begonnen. Hoewel niet alleen in Europa een recessie dreigt, kijken optimisten al naar de toekomst met de verwachting dat de wereldeconomie zich zal stabiliseren en de inflatie binnen de perken kan worden gehouden: Dan zou de weg ook vrij moeten zijn voor Bitcoin om duurzame prijsstijgingen te realiseren.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*