Bitcoin: Waarom volgen Altcoins meestal de prijscurve van BTC?

Bitcoin (BTC) wordt door velen beschouwd als een synoniem voor crypto valuta. Maar meer dan 3.000 Altcoins zijn wereldwijd genoteerd op cryptobeurzen. Maar in hun prijsontwikkeling leunen ze vaak op Bitcoin. Waarom is dat zo?

Twaalf jaar geleden, in oktober 2018, werd het Bitcoin-witepaper gepubliceerd en het zou de hoeksteen worden voor de hele crypto-industrie. Het concept van een decentraal georganiseerde digitale valuta op basis van een blokketen vond duizenden imitators. Ondertussen vangen diensten als CoinMarketCap ruim 3.400 zogenaamde Altcoins op, d.w.z. cryptomunten die een alternatief zijn voor Bitcoin. Beleggers weten dat de Altcoins vaak min of meer de Bitcoin volgen in hun prijscurve. Dit heeft verschillende redenen:

  • Bitcoin is de onbetwiste leidende valuta in de crypto-markt en achter BTC staat meer dan de helft van de marktkapitalisatie van de totale markt.
  • Dit leidt er onder andere toe dat beleggers kijken naar de prijs van Altcoin in BTC en de notering in Amerikaanse dollars is niet de enige belangrijke factor.
  • Veel Altcoins kunnen niet rechtstreeks worden gekocht of verhandeld tegen fictieve valuta’s zoals Amerikaanse dollars of euro’s. Beleggers kopen vervolgens Bitcoins als een algemeen geaccepteerde crypto-munteenheid en vereffenen hun deals met Altcoins in BTC.
  • Bitcoin is de reservevaluta in de crypto-industrie, en grote marktpartijen zoals cryptobeurzen houden aanzienlijke delen van hun reserves in BTC. Zelfs de Stablecoin Tether (USDT) wordt gedeeltelijk gedekt door BTC.

Deze set van redenen toont de uitzonderlijke positie van Bitcoin ten opzichte van Altcoins aan en verklaart waarom de prijscurves samen door de hoogte- en dieptepunten bewegen. Maar natuurlijk zijn er uitzonderingen:

  • Investeerders verschuiven soms kapitaal van Bitcoin naar individuele Altcoins als ze daar grotere winstkansen zien. In het najaar van 2020 is dit te zien aan de prijsontwikkeling van de bloeiende munten van de DeFi-sector, zoals UNI (uniswap), Yearn.finance (YFI) of Chainlink (LINK), die grotendeels zijn losgekoppeld van BTC.
  • Maar kijk uit: Als Bitcoin een stierenmarkt start, leert de ervaring dat het kapitaal net zo snel terugvloeit naar BTC.
  • Lang niet alle oude munten zullen op de middellange en lange termijn op de markt overleven. Zo betoogt Binance CEO Changpeng Zhao dat Altcoins aan het eind van hun Latijn zijn wanneer ze drie jaar na hun lancering geen praktische toepassingen en geen verdere technologische ontwikkeling meer hebben. Hun prijscurves vallen dan naar nergens.

Conclusie: Bitcoin is en blijft de crypto lead valuta

Of u het nu leuk vindt of niet, dominantie en geschiedenis garanderen Bitcoin een unieke positie onder de crypto’s. De vergelijking met de Amerikaanse dollar op de valuta- en grondstoffenmarkten is toelaatbaar. Voor u als belegger betekent dit De prijscurve van BTC is een belangrijke indicator voor de totale markt en u zou goede redenen moeten hebben als u uw strategie op Altcoins wilt richten en Bitcoin buiten beschouwing wilt laten.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*