John McAfee gearresteerd – Miljonair zou illegaal reclame hebben gemaakt voor ICO’s

John McAfee, de crypto-aanhanger die bekend staat om zijn beveiligingssoftware, zit in uitleveringsbewaring in Spanje. Hij werd gearresteerd op aandringen van de Amerikaanse autoriteiten, die hem beschuldigen van belastingontduiking en miljoenen aan inkomsten voor ongemarkeerde reclame bij ICO’s.

Rond de jaarwisseling 2017/18, toen Bitcoin (BTC) zijn recordhoogte van 20.000 dollar bereikte, was de cryptoscoop in een goudzoekerstemming. Elke week werden er nieuwe crypto-currencies op de markt gebracht door middel van ICO en werden er miljoenen ingezameld voor winderige projecten. John McAfee heeft waarschijnlijk veel profijt gehad van de hausse in die tijd, maar achteraf gezien kwam hij in grote problemen. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) beschuldigt hem in een aanklacht van het feit dat hij ten minste 23 miljoen dollar heeft verdiend met het betalen van sluikreclame voor ongeveer zeven ICO’s. Tegelijkertijd gaat het Amerikaanse ministerie van Justitie ook in tegen John McAfee en schrijft het in een persbericht dat McAfee in Spanje is gearresteerd. Hij wordt uitgeleverd aan de VS, waar hij op grote schaal voor belastingontduiking wordt berecht.

John McAfee in het vizier van de Amerikaanse autoriteiten…

John McAfee verdiende zijn eerste fortuin met het naar hem genoemde computerbeveiligingsbedrijf, dat hij eind jaren negentig verkocht. In het begin raakte hij betrokken bij Bitcoin en Co. en voorspelde dat de aandelenkoers van BTC tegen het einde van 2020 $1 miljoen zou bereiken – anders zou hij “zijn eigen penis opeten”. McAfee’s lifestlye, waarin zo’n beetje alle elementen voor een Hollywoodfilm samenkomen, van drugs tot vrouwen en van beschuldigingen van moord tot succesvol ondernemerschap.

De SEC begint haar beschuldigingen tegen McAfee meteen met de verwijzing naar “honderdduizenden volgers op Twitter”. Hij had ze systematisch bedrogen door van november 2017 tot februari 2018 met zijn bereik reclame te maken voor ICO’s zonder enige indicatie van betaling. Daarnaast is er nog meer sluikreclame voor investeringsstrategieën in de crypto-industrie. De SECV somt netjes de inkomsten van McAfee hiervoor op, die van minstens zeven verschillende partijen moeten komen, elk in verband met een ICO. Zo werd ongeveer de helft van het geld betaald in de nieuwe munten en de helft in Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH). McAfee zou het equivalent van ruim 23 miljoen dollar hebben ontvangen voor een totaal van ongeveer drie dozijn tweets. De SEC wil McAfee en zijn assistent Jimmy Watson nu voor een jury zetten. Het eist boetes, compensatie en een verbod op McAfee’s zaken.

Het kantoor van de procureur-generaal van Tennessee, gesteund door het Amerikaanse ministerie van Justitie en de belastingdienst, wil McAfee achter de tralies zien. Ze beschuldigen hem van vijf aanklachten van belastingontduiking en het niet indienen van belastingaangiften. McAfee zou van 2014 tot 2018 systematisch inkomsten hebben geboekt in de rekeningen van de stromannen en ook aanzienlijke bedragen hebben verborgen in crypto-valuta’s, volgens het investeringsverslag. Daarnaast had hij opzettelijk luxegoederen zoals een jacht en een landgoed op naam van een ander geregistreerd met de bedoeling om te bedriegen. Voor deze misdrijven staat hij voor lange gevangenisstraffen. Volgens officiële informatie is McAfee in Spanje gearresteerd en wordt hij nu uitgeleverd aan de VS.

Conclusie: John McAfee benadrukt ICO-bel

Vanuit het oogpunt van de crypto-industrie zijn de beschuldigingen van de SEC tegen McAfee bijzonder explosief. Het is nog niet bekend met welke ICO’s en Altcoins de beruchte McAfee zou hebben samengewerkt. En ook de zogenaamde ICO-zeepbel is al lang geleden gebarsten. Maar in een openbaar proces zullen waarschijnlijk nog meer sappige details bekend worden, die laten zien hoeveel mensen geld hebben verdiend met lucht.

McAfee heeft zich – voor zover bekend – nog niet uitgesproken. Zijn Twitter-account heeft nu bijna 15 miljoen volgers, maar is sinds vrijdag verweesd. Zijn toekomstperspectieven lijken niet rooskleurig, de beschuldigingen zijn enorm.

Vorige week nog werd in de VS hard opgetreden tegen de verantwoordelijken van de BitMEX-cryptobeurs en de verdenkingen nemen toe: De Amerikaanse rechterlijke macht en het financiële toezicht hechten zich nu ook aan prominente personen uit de crypto-industrie. Dit zou in ieder geval tijdelijk de hele markt kunnen verstoren.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*