UK verbiedt Bitcoin Futures en andere crypto-derivaten

In het Verenigd Koninkrijk heeft de Financial Services Authority FCA een verbod uitgevaardigd op de handel in crypto-derivaten zoals Bitcoin Futures en Opties. Het treedt in werking op 6 januari 2021 en heeft gevolgen voor zowel aanbieders als particuliere klanten. De Britse marktdeelnemers hebben het verbod scherp bekritiseerd.

In Groot-Brittannië wordt een politiek bedoelde koerswijziging in de omgang met delen van de crypto-markt aangekondigd: De Financial Conduct Authority (FCA) heeft een uitgebreid verbod op de handel in crypto-derivaten ingesteld met ingang van 6 januari 2021. Dit heeft gevolgen voor particulieren aan de klantzijde en voor crypto-uitwisselingen en financiële platforms met bijbehorende aanbiedingen aan de aanbiederszijde. Engelse aanbieders zoals CoinCorner of CoinShares vinden de beslissing van de FCA verkeerd.

Achtergrond van de nieuwe kryptonregels in het Verenigd Koninkrijk

Het FCA noemt futures, opties, ETN’s en CFD’s als voorbeelden van crypto-derivaten. Voorbeelden van onderliggende, ongereguleerde crypto’s zijn Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en Ripple (XRP). Volgens de logica van FCA is er een gebrek aan transparantie op de markten, ontbreekt het de klanten aan kennis en drijven hoge prijsschommelingen het risico op verlies aan. Verwacht wordt dat het verbod de burgers ongeveer 53 miljoen pond aan verliezen zal besparen. Niet beïnvloed door de nieuwe regelgeving is de spotmarkt met Bitcoin en Co. Ook professionele marktpartijen blijven toegestaan om te handelen.

Voor de Britse crypto-uitwisseling CoinCorner classificeerde CEO Danny Scott de interventies van de FCA in de markt als een stap terug via een blogpost. De FCA is pas onlangs begonnen met het officieel registreren van crypto-uitwisselingen en aanverwante aanbieders. Zijn bedrijf zal waarschijnlijk niet worden beïnvloed door het verbod op crypto-derivaten, omdat CoinCorner dit niet in zijn assortiment heeft. Maar hij voorziet problemen voor bijvoorbeeld Revolut en eToro, die minder echte munten in verschillende crypto-producten zouden aanbieden dan contracten (CFD, contract voor verschillen), waardoor prijsbewegingen een wet zouden worden.

Bij CoinShares, eveneens gevestigd in het Verenigd Koninkrijk, sprak CEO Danny Masters met klanten in een klantenbrief. Hij ziet een lobby aan het werk tegen de crypto-industrie en de CFA als een volgzame uitvoerder. Volgens Masters moet het Verenigd Koninkrijk zich voorbereiden op concurrentienadelen. Hij voorziet een migratie van klanten naar andere aanbieders in de EU en benadrukt dat zijn bedrijf grote transparantie heeft bereikt op het gebied van bijvoorbeeld ETN’s, wat betreft veiligheid en prijsafspraken.

Conclusie: Moeilijke tijden voor Britse cryptodealers

Op vele dagen is de handel in derivaten goed voor ongeveer de helft van het totale volume in de crypto-industrie, dus er is een enorme vraag naar. De inspanningen om Bitcoin Futures verhandelbaar te maken in een gereguleerde omgeving hebben geleid tot het Bakkt-project op de New York Stock Exchange. ETN’s op basis van toonaangevende crypto-valuta’s zijn net zo normaal op de beurs van Stuttgart als gerelateerde producten op de Zwitserse beurs.

In principe is de crypto-scene ervan overtuigd dat klassieke derivaten op basis van Bitcoin en Co. een bewijs zijn van hoe de industrie opgroeit en zich openstelt voor een breed scala aan klanten. Er is dus weinig verbeelding voor nodig om te voorspellen dat de Britten manieren zullen vinden om op buitenlandse markten te opereren. De Britse speciale weg, die ook afwijkt van de beoogde EU-verordening, kan de Britse crypto-industrie echter meer schade berokkenen dan de beloofde consumentenbescherming oplevert.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*