E-Euro: Nu duwt Estland het tempo op

EU-lidstaat Estland wil de invoering van een door de staat gesteunde digitale munt (E-Euro) met zijn centrale bank testen. Er is nu een corresponderend project van start gegaan. Een opwindende aanpak is om de E-Euro te baseren op een door de staat gesteunde blokketen die al in Estland in gebruik is.

In het uiterste noorden van de EU heeft het kleine Estland met slechts 1,3 miljoen inwoners de afgelopen decennia naam gemaakt als “E-stonia”. Want in de Baltische staat werd al vroeg een papierloze regering uitgeroepen tot doel, werd deelname van de kiezers online mogelijk gemaakt en in het algemeen geldt het doel in Tallinn en omgeving: in de 21e eeuw moeten burgers via het internet in alle opzichten kunnen deelnemen aan het openbare leven. Als nieuwe stap in de richting van dit doel heeft Estland zich nu gericht op de E-Euro. Eesti Pank, de Estse centrale bank, lanceert een project om de technologische basis van een CBDC (Central Bank Digital Currency) te onderzoeken. Volgens het persbericht is het project gebaseerd op de in Estland ontwikkelde KSI-blokketen, die reeds wordt gebruikt bij verkiezingen en in het openbaar bestuur.

Achtergrond over Estland en E-Euro

In de Europese Centrale Bank (ECB) werd het idee van een E-Euro steeds positiever bekeken. In de laatste standpuntnota van de ECB wordt opgeroepen tot een besluit in 2021. Estland wil nu zijn technologische oplossing KSI Blockchain promoten in samenwerking met het binnenlandse blokketenbedrijf Guardtime. In een blogpost over E-Euro en CBDC maakt Guardtime duidelijk dat E-Euro om redenen van veiligheid, transparantie en fraudebestendigheid gebaseerd moet zijn op een echte decentrale blokketen. De meeste internationale CBDC-projecten tot nu toe, zoals het project in Zweden, laten de centrale banken als centrale autoriteit de mogelijkheid om in te grijpen in geldovermakingen, zelfs met digitale valuta.

Een addertje onder het gras bij het Estse initiatief: de KSI Blockchain slaat nu al de digitale gegevens van bijna alle burgers op. Dit komt omdat het al dient als de technologische basis voor E-stonia in het gezondheidssysteem, de belastingaangiftes, het onderwijs en elders. De E-Euro is dus liever niet anoniem. Tweede vangst: Eesti Pank en Guardtime voorspellen honderdduizenden transacties per seconde voor de E-Euro, en KSI Blockchain is nog niet getest op een dergelijke belasting. Om de schaalbaarheid en acceptatie van het CBDC te testen, wil het Estse project tot twee jaar duren.

Conclusie: Technologische concurrentie begint bij de E-Euro

Nog maar enkele weken geleden werd Tezos (XLM) graag uitgeprobeerd voor een E-Euro met zijn blokketen als technologische basis in Franse tests. Estland gaat met zijn KSI-blokketen en een duidelijk engagement van de centrale bank in Tallinn voor gedecentraliseerde oplossingen tegen. Terwijl een besluit over CBDC nog bij de ECB in behandeling is, bereiden sommige eurolanden hun standpunt al in detail voor. Het is duidelijk dat er ook voorstanders zijn van een echte blokketen voor de euro. Estland hoopt ook dat dit vertrouwen zal wekken bij de burgers, die niet willen dat de ECB de euro in controversiële gevallen met een technologisch gecentraliseerde aanpak beheert. En ten slotte, maar niet in de laatste plaats, in Tallinn, waar er veel trots is op de zelf ontwikkelde e-overheid, wordt er natuurlijk gespeculeerd over banen en vervolgopdrachten met betrekking tot de e-Euro. De race om de hoofdrol in E-Euro lijkt te worden voortgezet.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*