Bitcoin en de geschiedenis van het logo voor BTC

De Amerikaanse dollar heeft zijn eenvoudige symbool “$”, net zoals de euro zijn eenvoudige symbool “EUR” op vrijwel elk toetsenbord heeft. Bitcoin (BTC) heeft logo’s die ermee verbonden zijn, maar er is geen officieel symbool voor deze valuta. Tijd voor een korte excursie in de designgeschiedenis van Bitcoin.

Reclame werkt met gedenkwaardige symbolen – het bouwen van een merk als Apple, Nike of Amazon heeft daarom onderscheidende logo’s nodig die in ieder geval de kern van het aanbod weergeven. Als het gaat om het thema van de nationale valuta’s zijn “$” voor de Amerikaanse dollar of “EUR” voor de euro in het collectieve geheugen gegrift. En zelfs de uitvinder van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, dacht al in 2009 na over welk logo of symbool bij zijn decentrale digitale valuta zou passen. Uit gearchiveerde chats in een Bitcoin-forum kan gereconstrueerd worden dat Satoshi, die anoniem bleef, zelf de ontwerper van een symbool voor BTC was. In 2009 propageerde Satoshi nog steeds “BC” als afkorting voor Bitcoin, in hoofdletters in reliëf op een virtuele gouden munt.

In 2010 stelde Satoshi vervolgens een update voor van het Bitcoin-logo. Op basis van de Amerikaanse dollar en de Thaise baht werd de “B” voor BTC gecreëerd met twee verticale strepen.

Dit Bitcoin-symbool wordt vandaag de dag nog wel eens gebruikt om BTC te illustreren. Maar nog vaker wordt een licht gekantelde “B” op een oranje achtergrond gebruikt, uitgebreid met twee strepen aan de boven- en onderkant. Iedereen kent deze foto voor Bitcoin:

Een bepaalde Bitboy heeft dit logo verspreid, ook in het Bitcoin Forum in november 2010. De identiteit van Bitboy is nog steeds onduidelijk, maar zijn logo voor Bitcoin is algemeen geaccepteerd. Of het nu gaat om reclame voor crypto’s of als symbool voor betalingen via BTC, als symboolfoto of als logo voor crypto’s in het algemeen – we komen elke dag de bizarre “B” op oranje tegen.

Heeft het Bitcoin-logo een nieuw ontwerp nodig?

Natuurlijk zijn er ontevreden stemmen die zeggen dat het BTC-symbool dat vandaag de dag gebruikt wordt, verbeterd of vernieuwd moet worden. De inslag van de “B” wekt geen vertrouwen, is een bezwaar. Anderen zijn kritisch over de nabijheid van het dollarteken ($), sommigen houden gewoonweg niet van de kleur. Maar aan de andere kant: Google en Apple hebben de gemeenschappelijke Bitcoin “B” al geïntegreerd in hun emoji-toetsenborden, en ook Twitter ondersteunt het pictogram. Dit Bitcoin-logo is op een quasi gedecentraliseerde manier ingeburgerd geraakt, dus er zijn weinig argumenten om er iets aan te veranderen. Voorstanders van BTC zouden eerder een sleutel voor Bitcoin op hardwaretoetsenborden willen zien en dus op gelijke voet staan met andere belangrijke valuta.

Conclusie: Bitcoin en de kwestie van de visuele waarneming

Wie wil, kan de discussie over het BTC-logo afdoen als “nerdy”. Maar marktonderzoek en psychologen weten hoe een succesvol visueel symbool beslissingen beïnvloedt. Het is een beetje “spookachtig” bij Bitcoin, waar Satoshi blijkbaar niet alleen tijd had voor whitepapers en het programmeren van de blokketen voor Bitcoin. Deze Satoshi zat waarschijnlijk ook zelf achter de computer en regelde pixels voor een BTC-symbool met de kennis van de kracht van beelden.

Bitboy bleef ook anoniem en ziet zijn Bitcoin “B” wit op oranje waarschijnlijk elke dag, soms gekopieerd 1:1 van zijn ontwerpen, soms gevarieerd. Laten we dus afwachten tot toetsenborden, rekenmachines en andere elektrische apparaten natuurlijk een sleutel hebben voor Bitcoin. Grote merken weten waarom een logo in het beste geval zeer zorgvuldig wordt vernieuwd. Met BTC als gedecentraliseerde munt is er geen enkele autoriteit die officieel over het symbool kan beslissen. In dit opzicht past de huidige oplossing met haar eigenlijk bizarre verhaal goed bij het basisidee van Bitcoin.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*