Bitcoin: Walvis met winstoogmerk – Heeft HODL een einde?

Een Bitcoin-investeerder verkocht BTC blijkbaar op grote schaal na een wachtperiode van 22 maanden, toen de prijs begin augustus een jaarlijks hoogtepunt van 12.000 dollar bereikte. Is dit een eerste teken dat de tijden van HODL voor Bitcoin voorbij zijn? En hoe handelen de walvissen eigenlijk?

In crypto-jargon zijn walvissen beleggers die ver bovengemiddeld veel geld in een cryptomunt bezitten. En hun gedrag wordt door veel kleine beleggers nauwlettend in de gaten gehouden, omdat ze hopen informatie te krijgen over de markttrends. Daarom zorgt het huidige geval van een walvis, die tot 9.000 BTC op de markt gooide, voor discussies in de crypto-scene. Ze heeft op Twitter “Byzantijnse Generaal” geïnitieerd, die uitlegt Deze walvis had ongeveer 9.000 Bitcoin in voorraad in de herfst van 2018, toen de prijs rond de $6.000 per BTC lag. Deze walvis heeft toen bijna twee jaar lang het lef gehad om zijn BTC niet te verplaatsen, zelfs niet toen de prijzen eerst naar boven wezen en daarna weer instortten. Pas nu, begin augustus, toen de BTC kort geciteerd werd op 12.000, zet deze walvis zijn Bitcoin weer om in geld. Zonder belastingen was de winst een goede 50 miljoen dollar, als “Byzantijnse Generaal” gelijk heeft met zijn data-analyse.

Dit gedrag benadrukt een aantal interessante details in de totale markt voor Bitcoin:

  • De strategie om 100 procent winst te realiseren klinkt in eerste instantie heel eenvoudig. Wat velen vergeten: Met bedragen als deze is er geen garantie dat de markt ze zal absorberen. “Litecoin Jack” legt op Twitter uit met behulp van gegevens: Op dit moment wordt Bitcoin weer voornamelijk gedomineerd door de spotmarkt, het belang van de handel in derivaten wordt minder groot. Dit leidt tot een situatie waarin een walvis er vrij zeker van kan zijn dat hij zelfs voor grote hoeveelheden BTC-kopers kan vinden zonder de prijs te drukken tegen zijn belangen op dit moment.
  • Begin juni kwam het nieuws dat meer dan 60 procent van alle BTC’s een jaar lang niet waren verplaatst. Zo’n significant hoog percentage van de investeerders die HODL tot een tactiek verklaren, spreekt voor zich. HODL betekent wachten op betere tijden wat betreft de Bitcoin-prijs. Sommigen interpreteren dit ook als een teken voor een stierenmarkt. Leidt de walvis in kwestie nu de weg?
  • Dit brengt ons bij de derde vraag: De prijs van Bitcoin schommelt al bijna een maand in een gang tussen 11.000 en 12.000 dollar. Professionele handelaar Michael van de Poppe alias “Crypto Michael” ziet dit als het optimistische scenario dat de markt momenteel de ondersteuningslimieten test en dat de prijs van Bitcoin snel zou kunnen gaan stijgen. Maar hij laat het risico ook niet onvermeld: als BTC ver onder de 11.450 dollar glijdt, kan de prijs ineenstorten en neigen naar 10.000 dollar, zegt “Crypto Michael”.

Conclusie: het sentiment op de BTC-markt is gespannen

Een gouden augustus is niet wat BTC momenteel meemaakt. Het grote macro-economische argument dat het beleid van de centrale bank in de Corona-crisis inflatoire gevaren oproept en dat investeerders hun geld in Bitcoin in een veilige haven stoppen, is nog niet echt uitgekomen. Aan de andere kant is het fundamenteel positief dat Bitcoin zijn prijs boven de 11.000 dollar handhaaft ondanks alle onrust in de wereldwijde omgeving en zo de basis vormt voor een stierengevecht. Alleen of en wanneer het startschot wordt gegeven – daar kan niemand serieus op antwoorden. In elk geval is er tijdens het wachten genoeg tijd om na te denken over walvissen en HODL en hun mogelijke invloed op de prijscurve van BTC.


 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*