BitMEX neemt traditionele Duitse bank von der Heydt over

De cryptobeurs BitMEX koopt – onder voorbehoud van goedkeuring door de toezichthouder – het Duitse bankiershuis von der Heydt, dat al sinds 1754 bestaat. Hiermee wil BitMEX zijn legale expansie in Europa doorzetten.

De cryptobeurs BitMEX ontwikkelt steeds meer een fris profiel onder zijn Duitse CEO Alexander Höptner. De laatste stap: Bankhaus von der Heydt, met hoofdkantoor in München, wordt overgenomen door BitMEX. Er is een overeenkomst getekend met Dietrich von Boetticher als eigenaar van de private bank, aldus een aankondiging van BitMEX. Toestemming van de Federale Financiële Toezichthoudende Autoriteit (BaFin) wordt binnenkort verwacht en de overname zal dan tegen het midden van het jaar zijn afgerond, schrijft BitMEX verder. De partijen zijn overeengekomen de koopprijs niet bekend te maken. Bankhaus von der Heydt werd al in 1754 opgericht, heeft een volledige vergunning in Duitsland en heeft de afgelopen jaren al een eigen crypto-afdeling opgericht.

BitMEX CEO Höptner, die sinds januari 2021 in functie is, verwacht dat het duo met Bankhaus von der Heydt een “powerhouse” zal creëren voor gereguleerde crypto producten in het hart van Europa. Höptner zal toetreden tot de raad van commissarissen van von der Heydt, net als Stephan Lutz, chief financial officer van BitMEX. De bank zal echter onder haar oude naam en als zelfstandige onderneming blijven bestaan. Cryptobeurzen zoals BitMEX hebben vaak grote problemen om traditionele banken als partner te winnen, en niet alleen in Duitsland. Deze zijn echter dringend nodig wanneer euro’s of andere fiatvaluta’s in en uit cryptobeurzen moeten worden betaald. BitMEX kondigde onlangs ondersteuning aan voor euro’s voor het tweede kwartaal van 2022, maar tot nu toe zijn alleen Bitcoin (BTC) en de stablecoin Tether (USDT) bedoeld als basisvaluta voor klanten.

BitMEX vindt nieuw elan onder CEO Höptner

Höptner kwam naar BitMEX van de beurs van Stuttgart. Hij slaagde erin BitMEX terug in rustig vaarwater te brengen, grotendeels zonder lawaai te maken. Het voormalige management van de cryptobeurs wordt in de VS onder meer beschuldigd van witwassen, omkoping en het negeren van bankwetten. BitMEX kon de juridische problemen oplossen door een boete van 100 miljoen dollar te betalen, en Höptner en de voorgangers van Lutz moeten dit voorjaar voor de rechter verschijnen. Höptner concentreert zich er echter op om BitMEX weer aantrekkelijker te maken.

Zo staat de lancering van een eigen discount token genaamd BMEX voor de deur en is BitMEX ook bezig met een gedeeltelijke reorganisatie met crypto futures. BitMEX was na de oprichting in 2014 een pionier in dit segment en was lange tijd de marktleider. Höptner ziet hier ook mogelijkheden voor BitMEX om uit te blinken als gereguleerd contactpunt voor Duitstalige klanten. In Zwitserland is al een dochteronderneming opgericht, BitMEX Link genaamd, en de overname van de von der Heydt Bank moet het pakket compleet maken. De bank is onder meer al verantwoordelijk voor een op euro’s gebaseerde stablecoin voor business-to-business en was betrokken bij de testruns van de Bundesbank voor het gebruik van blockchaintechnologie. Bankhaus von der Heydt heeft tot dusver zijn samenwerking met de crypto-industrie gebundeld onder de titel “Digital Banking”, die ook de wettelijke bewaring van crypto-activa omvat.

Conclusie: BitMEX met krachtig momentum tot 2022

Iedereen die BitMEX al had afgeschreven vanwege financiële schandalen, achterstand in innovatie en verloren marktaandeel, zal zijn positie waarschijnlijk moeten heroverwegen. Met Höptner herwint BitMEX het vertrouwen en breidt het zijn portefeuille in hoog tempo op verstandige wijze uit. De overname van Bankhaus von der Heydt staat niet alleen symbool voor respect, meer dan 260 jaar bestaan van de bank spreken voor zich. BitMEX neemt hier ook de traditioneel veerkrachtige relaties van de bank met de regelgevende instanties en de knowhow voor Bitcoin en Co. in gereguleerde omgevingen over. Denken we: Dit zijn goede redenen voor Duitse klanten om BitMEX weer te overwegen als hun favoriete handelsplatform.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*