Ethereum transactiekosten dalen – maar nog steeds een goede 30 US dollar

Transactiekosten voor Ethereum (ETH), die als te duur worden ervaren, zijn een voortdurend probleem. Hoewel ze de afgelopen week met 35 procent zijn gedaald, zijn ze nog steeds goed voor 30 US dollar.

Ethereum (ETH) is de onbetwiste tweede belangrijkste wereldwijde cryptocurrency na Bitcoin (BTC). Maar wie ETH wil gebruiken voor alledaagse kleine betalingen, is teleurgesteld. Met transactiekosten van soms $100 voor Ethereum, wordt het verplaatsen van kleinere bedragen onrendabel. De Londense upgrade van begin augustus 2021 maakte de transactiekosten voor Ethereum transparanter en beter voorspelbaar, maar kon het fundamentele probleem niet oplossen.

Een blik op de huidige gegevens laat zien dat sinds 14 januari, toen Ethereum-transacties ongeveer 50 Amerikaanse dollar kostten, de vergoedingen gestaag zijn gedaald tot ongeveer 32 Amerikaanse dollar, wat neerkomt op ongeveer 35 procent. De prijs van ETH daalde in dezelfde periode met ongeveer 7 procent, wat belangrijk is omdat Ethereum transactiekosten natuurlijk in ETH betaald moeten worden.

In principe geven ETH-transactietarieven ook een indicatie van hoe druk het netwerk is. Als de Ethereum miners als validators meer orders vinden dan de technologisch beperkte capaciteit in real time kan verwerken, stijgen de transactiekosten. Een uitweg is het verwerken van transacties in ETH via blockchains van derden, de zogenaamde Layer 2. Polygon Hermez en Loopring scoren hier bijzonder goed, zoals bijvoorbeeld gedocumenteerd door L2Fees. Je kunt wegkomen met minder dan 0,30 US dollar per Ethereum-transactie, maar je moet ook vertrouwen hebben in de derde partij aanbieders, die acties verzamelen, ze intern valideren en ze dan als een pakket terugschrijven naar de Ethereum blockchain.

Bitcoin-transactiekosten in de groene zone

Analisten vergelijken regelmatig de algemene omstandigheden op Ethereum met die op Bitcoin (BTC). Ook hier weerspiegelen de huidige gegevens de recent lagere Bitcoin-transactiekosten, die met momenteel gemiddeld ongeveer 1,30 US dollar veel comfortabeler zijn dan op Ethereum. De blockchain van Bitcoin hoeft echter niet zoveel taken op zich te nemen als die van Ethereum, waar slimme contracten, tokenswaps, NFT’s en DApps extra capaciteit in beslag nemen.

Conclusie: ETH-transactiekosten De achilleshiel van Ethereum

Het huidige relatief lage niveau van Ethereum-transactiekosten kan dit feit niet verhullen: Transacties in ETH zijn niet aantrekkelijk voor kleinere bedragen, omdat de kosten hoger zijn dan het daadwerkelijk verplaatste geldbedrag. De geleidelijke invoering van Ethereum 2.0, die voor dit jaar is gepland, zou het vergoedingenprobleem op middellange termijn moeten oplossen, maar zal niet snel van kracht worden. Het is daarom raadzaam voor ETH beleggers om de Layer 2 optie voor Ethereum transacties te controleren.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*