Arbitragekans: Bitcoin-fonds van Grayscale (GBTC) momenteel ondergewaardeerd – gebruik korting voor BTC

s Werelds grootste beursgenoteerde Bitcoin-fonds komt van Grayscale en laat een zeldzaam fenomeen zien: als je de wiskunde doet, biedt GBTC momenteel een quasi korting voor Bitcoin. Daar kun je van profiteren.

De afgelopen jaren hebben vermogende particuliere beleggers en sommige institutionele beleggers vaak een beroep gedaan op Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) om te beleggen in Bitcoin (BTC). Het Amerikaanse beleggingsfonds is beursgenoteerd, heeft alleen Bitcoin als inhoud en wordt fysiek gedekt door BTC. Dit maakt GBTC theoretisch zeer vergelijkbaar met een Bitcoin ETF, maar de prijscurve van GBTC is niet automatisch gekoppeld aan de prijs van Bitcoin die op cryptobeurzen wordt genoteerd. Dit detail is cruciaal om te begrijpen waarom GBTC op dit moment een goede manier is om in bitcoin te beleggen met een soort korting.

De nettowaarde van Grayscale Bitcoin Trust kan worden berekend door gespiegelde bitcoin. In het verleden waren grote beleggers massaal bereid om premium prijzen op GBTC te accepteren, omdat ze weinig uitwijkmogelijkheden hadden voor Bitcoin-beleggingen. De brutowaarde van GBTC was dus vaak 20 procent of meer hoger dan die van de bitcoin. Maar de situatie is veranderd. Sinds begin 2022 vertoont de prijscurve van BTC een daling van bijna 9 procent en in dezelfde periode verloor GBTC een goede 18 procent op de beurs. Dit betekent dat de marktkapitalisatie van GBTC ongeveer 27 procent onder de waarde ligt van de bitcoin die GBTC dekt.

Het financiële persbureau Bloomberg verklaart de trend met het feit dat alternatieven voor GBTC in 2021 op de Noord-Amerikaanse markt zijn gekomen met Bitcoin ETF’s in Canada en Bitcoin Future ETF’s in de VS. Als gevolg daarvan werden Bitcoin-investeringen verlegd omdat er geen dringende noodzaak meer was om de premie van GBTC te aanvaarden. Grayscale probeert via haar moedermaatschappij Digital Currency Group GBTC terug te kopen om de kloof tussen waarde en waardering te dichten. Maar dit werkt tot nu toe niet voldoende.

Daarom hebben we de situatie: wie vandaag GBTC koopt, koopt indirect Bitcoin met een korting van bijna 30. Vroeg of laat zouden de bruto- en nettowaarde van GBTC weer moeten convergeren. Dan zal de arbitrage (prijsverschil) tussen Bitcoin en GBTC lonen, ongeacht de ups en downs van de BTC-prijs zelf. U kunt Grayscale Bitcoin Trust kopen en verhandelen op de crypto-uitwisseling FTX.

Conclusie: Bitcoin-investering via GBTC momenteel veelbelovende winsten

Als nauwkeurig calculerende belegger bent u waarschijnlijk altijd op zoek naar gemakkelijke winstkansen in de breed gediversifieerde cryptosector als gevolg van arbitrage. Dat GBTC zich hier ook voor Bitcoin leent, is een zeldzaam effect. Maar herberekening bevestigt wat het economische nieuws aangeeft – en daarom beschouwen wij GBTC momenteel als een koopaanbeveling.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*