Input Output, het cryptobedrijf achter Cardano (ADA), heeft een twee maanden durend programma gelanceerd in Kenia om de lokale bevolking kennis te laten maken met het programmeren van slimme contracten.
Voor de oprichter van Cardano (ADA), Charles Hoskinson, is Afrika al ruim twee jaar het continent waar hij een enorm potentieel ziet voor blockchainoplossingen. In Ethiopië is een samenwerking gestart met het ministerie van Onderwijs, in Kenia wil Cardano microkredieten mogelijk maken en in Tanzania moet mobiele telefonie innovatief worden. Alle Afrikaanse projecten van Cardano hebben echter één ding gemeen: na hun introductie werd er weinig tot niets over gehoord.
Komt daar nu verandering in met een blockchaintraining voor Cardano in Nairobi? Input Output, het cryptobedrijf achter ADA, heeft in ieder geval zijn hoop gevestigd op dit project en promoot het op Twitter (nu X). Een groep geselecteerde deelnemers zal de komende twee maanden de basis leren van het programmeren van slimme contracten met Cardano, zeggen ze. Lars Brünjes, het hoofd onderwijs bij Input Output, is ingevlogen. Hij heeft al foto’s gedeeld van zijn eerste lessen in Kenia – de reacties lijken terughoudend.
De lokale samenwerkingspartner in het Input Output project voor Cardano is The Africa Blockchain Center. Op zijn website noemt het centrum echter Algorand (ALGO) als vlaggenschippartner. Smart contracts voor ADA zijn anders ontworpen dan de typische Ethereum Virtual Machine (EVM) oplossing vanwege de Haskell programmeertaal en de Marlowe en Plutus modules. Dit is nog een reden waarom het gebruik van slimme contracten met Cardano, die sinds september 2021 mogelijk zijn dankzij de Alonzo update, ver achterblijft bij de optimistische verwachtingen.
Conclusie: Cardano in Afrika – nulnummer of aanjager van innovatie?
Critici van Cardano-oprichter Hoskinson herinneren zich zijn tour door Afrika bijna twee jaar geleden, waarbij veel foto’s werden gemaakt met presidenten en ministers. Het staat buiten kijf dat het continent een groot potentieel biedt voor de crypto-industrie, ook omdat veel mensen daar geen bankrekening hebben maar wel toegang tot Bitcoin en Co. via de smartphone. IOTA, Stellar (XLM) en Ripple (XRP) zijn bijvoorbeeld al actief in Afrika en onze infographic laat duidelijk positieve trends zien voor crypto op het continent. De vraag is alleen of Cardano daar een grote rol gaat spelen – gebaseerd op eerdere ervaringen.
Leave a Reply