Ripple (XRP) founding partner in Centigrade – CO2-markt in het vizier

Ripple (XRP) neemt als founding partner deel aan Centigrade. Het project wil een platform bouwen voor de handel in CO2-certificaten op basis van blockchain. Daar wordt een snel groeiende miljardenmarkt verwacht.

Ripple (XRP) ziet zichzelf al jaren als een pionier op het gebied van klimaatbescherming onder cryptocurrencies en bedrijven. Nu kondigt Ripple via een persbericht aan een van de oprichtende leden van Centigrade te zijn. Centigrade wil de handel in CO2-certificaten eenvoudiger, sneller en transparanter maken. Hiervoor wordt een online platform ontwikkeld dat technologisch gebaseerd is op Ripple.

Ripple’s partner in Centigrade is het Rocky Mountain Institute (RMI) in de VS, waarmee het sinds 2020 samenwerkt. Het oorspronkelijke doel was om de koolstofvoetafdruk van de blockchain voor XRP te minimaliseren en de resterende uitstoot naar nul te duwen door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Nu gaat Centigrade innovatieve oplossingen bieden voor marktdeelnemers in de CO2-handel. De bestaande CO2-markt benut namelijk slechts 1 procent van zijn potentieel, aldus Ripple.

Typische problemen en obstakels in de CO2-handel zijn een gebrek aan informatie over duurzaamheid, meetbare impact op de algehele situatie en centralisatie, schrijft Ripple. Centrigate wil hier iets aan doen en voorspelt in een blogpost een CO2-markt van meer dan 50 miljard US dollar in 2030. De aanname is dat het aantal vrijwillige deelnemers aan de CO2-markt ook sterk zal groeien, bijvoorbeeld bedrijven die hiertoe niet verplicht zijn maar wel reclame willen maken voor milieuneutraliteit.

Onze infographic uit 2021 liet al een snel groeiende prijs voor CO2-certificaten zien en die trend heeft zich tot op de dag van vandaag voortgezet. Voor Centigrade hebben Ripple en het RMI al verschillende NGO’s en marktpartijen geworven die het platform willen ondersteunen. Het online handelsplatform wordt deze dagen gelanceerd en zal in de toekomst worden uitgebreid met functies als risicobeheer en traceerbaarheid. Het onderscheid tussen projecten die in de toekomst CO2 uit de atmosfeer halen en projecten die dat nu al doen zal ook een belangrijke rol spelen, zo wordt gezegd.

Conclusie: Ripple presenteert zichzelf als klimaatbeschermer met Centigrade

De mede-oprichting van Centigrade is ook een van Ripple’s eerste actieve stappen terug op de Amerikaanse markt. De jarenlange procedure met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) had Ripple daar geblokkeerd, totdat een rechtbank een kleine maand geleden de weg weer vrijmaakte voor XRP. Het onderwerp klimaatbescherming is pikant voor de crypto-industrie omdat met name Bitcoin (BTC), als reservemunt, herhaaldelijk wordt bekritiseerd vanwege het hoge energieverbruik. Ripple medeoprichter Chris Larsen is hier bekend vanwege zijn betrokkenheid bij een campagne van Greenpeace. In principe heeft de CO2-markt volgens experts innovatieve impulsen nodig – of Centigrade met Ripple zich op deze manier kan vestigen, moet de toekomst uitwijzen.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*