Ripple (XRP) tegen SEC: rechtszaak gaat tweede ronde in

Half juli eindigde de eerste rechtszaak van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tegen Ripple (XRP) met een belangrijke gedeeltelijke overwinning voor de cryptocurrency. Nu is er nog een rechtszaak gepland voor openstaande vragen, en de SEC wil ook in hoger beroep gaan.

De Ripple-zaak eindigde in eerste instantie voor de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) na tweeënhalf jaar procederen een kleine maand geleden grotendeels positief voor XRP. Maar sindsdien was ook duidelijk dat de bittere juridische strijd in verlenging zou gaan, omdat de rechtbank in New York in een aparte rechtszaak wilde beslissen over de verkoop van XRP aan institutionele beleggers. Deze rechtszaak voor een jury staat gepland om te beginnen in het 2e kwartaal van 2024, volgens een brief van de rechtbank. Kort na de publicatie werd ook bekend: De SEC wil ook de verkoop van XRP aan particuliere beleggers heropenen en heeft daarom een kort geding aangespannen tegen de eerdere uitspraak in deze zaak, zo maakte onder andere Ripple chief legal counsel Stuart Alderoty bekend op X (voorheen Twitter).

De prijscurve van XRP reageerde ontspannen op de laatste ontwikkelingen en daalde met ongeveer één procent in lijn met de algehele markt. Blijkbaar worden de aanstaande procedures voor Ripple en XRP momenteel niet langer geclassificeerd als bedreigend voor het bestaan – in tegenstelling tot de eerste ronde. Daar had de rechtbank XRP in de handel op secundaire markten vrijgesteld van de door de SEC vereiste classificatie als effecten, waardoor XRP terugkwam op cryptobeurzen in de VS en een prijssprong veroorzaakte. De SEC wil deze beoordeling terugdraaien in een hoger beroep, dat nog moet worden toegestaan.

Het tweede juridische onderdeel, dat nu een beoogde startdatum heeft van Q2 2024, draait om XRP dat ongeveer tien jaar geleden door Ripple en het topmanagement is verkocht aan institutionele investeerders. Hier wil de rechtbank in New York een juryrechtspraak om te beslissen of deze XRP-verkopen onder de effectenwetgeving vallen en daarom goedgekeurd hadden moeten worden door de SEC. Ripple CEO Brad Garlinghouse en bestuurslid Chris Larsen zullen zich ook persoonlijk moeten verantwoorden.

Conclusie: SEC laat het er niet bij zitten met Ripple en XRP

De relatieve rust van Ripple (XRP) na de nieuwe juridische ontwikkelingen is begrijpelijk. Het verdere proces van XRP als institutionele investering voor een jury was immers toch al door de rechter bevolen en heeft nu alleen een concreter tijdschema gekregen. Het kort geding van de SEC tegen de vrijgave van XRP voor particuliere beleggers en secundaire markten werd ook alom verwacht. Het verandert niets aan de status van XRP tot waarschijnlijk minstens 2025, en de rechtzoekenden zijn nog niet met nieuwe argumenten of bewijsmateriaal gekomen. Dit zou echter in de komende maanden kunnen veranderen, omdat de SEC de zaak van XRP en Ripple in het algemeen eruit wil slepen als voorbeeld voor hoe om te gaan met veel andere altcoins.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*