PayPal PYUSD: Was nieuwe stablecoin aanvankelijk gepland voor Solana (SOL)?

PayPal heeft zijn stablecoin PYUSD onthuld, die zal worden ondergebracht in het Ethereum (ETH) ecosysteem. Blijkbaar was het aanvankelijke plan om PYUSD te verankeren aan Solana (SOL). Waarom is het anders gelopen?

PayPal USD (PYUSD) is de naam van de nieuwe stablecoin die 1:1 is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, waarmee de wereldwijde betaaldienstverlener bruggen wil slaan tussen de financiële en crypto-industrieën. Terwijl het nu spannend wordt om te zien hoe PYUSD wordt geaccepteerd door PayPal-klanten en externe partners, komt er een interessant achtergrondverhaal van de stablecoin naar voren. Want cryptocorrespondent Colin Wu meldde op Twitter (nu X): PYUSD zou eigenlijk voet aan de grond krijgen op Solana’s blockchain (SOL) in een samenwerking tussen PayPal en cryptobeurs FTX.

Een voorlopige overeenkomst tussen FTX en PayPal was volgens Colin Wu al in 2022 getekend. Maar toen moest FTX, zoals bekend, in november 2022 faillissement aanvragen en werd PayPal gedwongen om zich te herbezinnen op PYUSD. Solana werd hard getroffen door het FTX faillissement en in de zoektocht naar nieuwe samenwerkingspartners koos PayPal toen voor Ethereum (ETH) en het cryptobedrijf Paxos.

Achtergrond over PayPal USD

PayPal is een van ‘s werelds toonaangevende betaaldiensten en heeft meer dan 400 miljoen actieve klanten in meer dan 200 landen. PayPal begon al eind 2020 met de opbouw van zijn cryptodivisie. PYUSD wordt daar nu de eerste stablecoin. Op de website voor PayPal USD staat dat PYUSD, als digitale afbeelding van de Amerikaanse dollar, ook buiten de cryptodivisie gebruikt kan worden voor online transacties en betalingen, en zelfs zonder kosten. Dit onderscheidt PYUSD van gevestigde concurrenten als Tether (USTD) en USD Coin (USDC), die zich volledig richten op de cryptosector.

PayPal USD wordt in eerste instantie uitgerold naar Amerikaanse klanten en zal naar verwachting binnen afzienbare tijd naar Europa komen. Omdat PYUSD nu gebaseerd is op de Ethereum blockchain, is een interface met externe crypto wallets en DApps een gegeven. Paxos, als uitgever van PYUSD, noemt de Amerikaanse dollar en liquide financiële instrumenten als hedge voor PayPal USD. Correspondent Wu wijst erop dat Paxos in staat is om transacties met PYUSD te bevriezen. Dit als reactie op eisen van regelgevende instanties. Dit is echter ook het geval met andere stablecoins zoals USDT en USDC.

Conclusie: Warmt PayPal USD de concurrentie van stablecoins op?

Tot eind 2019 had PayPal ook deelgenomen aan het Facebook Libra project, dat ook een innovatieve stablecoin moest opleveren, maar allang is geschrapt. Nu lanceert PayPal dus een eigen initiatief met PYUSD en heeft het, door het te koppelen aan Ethereum, gekozen voor het ecosysteem dat marktleider is in sectoren als gedecentraliseerde financiën, NFT’s en blockchain gaming. Dit geeft PayPal USD het voordeel dat het vanaf het begin meer inzetmogelijkheden biedt dan andere stablecoins. Zo’n vlaggenschip zou zeker gewenst zijn door Solana. Los daarvan is het nu afwachten of normale PayPal-klanten interesse tonen in PYUSD en hoe de cryptoscene reageert. Als de brug succesvol wordt gebouwd, heeft PayPal USD zeker de potentie om de concurrentie tussen stablecoins nieuw leven in te blazen.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*