Cardano: geplande integratie van de Ethereum Virtual Machine stuurt ADA in de pluszone

De aankondiging van Cardano dat externe ontwikkelaars de Ethereum Virtual Machine (EVM) zullen kunnen gebruiken met ADA zorgt voor optimisme. Kan Cardano hopen op een rally of is het initiatief twijfelachtig?

Cardano (ADA) was vorige week een van de winnaars op de cryptobeurzen met een winst van ongeveer 10 procent, en de reden daarvoor leidt tot een onderwerp dat op het eerste gezicht alleen technologisch is. Want wat Sebastien Guillemot, medeoprichter van het cryptobedrijf Milkomeda, op Twitter aankondigt doet niet zonder de ingewikkeld klinkende Ethereum Virtual Machine (EVM), maar zorgt wel voor optimisme. Guillemot voorspelt dat Cardano al in april een van de altcoins wordt met de meeste EVM-gebruikers.

Men moet dit weten: De EVM is de standaardmodule geworden voor de organisatie van smart contracts en is daarmee de basis voor gedecentraliseerde apps (DApps) van allerlei aard. Het is een belangrijke reden voor het succes van het Ethereum (ETH) ecosysteem en een link naar Layer 2-oplossingen zoals Polygon (MATIC) of Arbitrum (ARB); de EVM maakt ook bruggen mogelijk naar de ecosystemen van bijvoorbeeld Tron (RTX). Milkomeda heeft nu met Guillemot een sidechain bij Cardano opgezet die de EVM beheerst. Dit moet het mogelijk maken om ADA naadloos te gebruiken in elke EVM DApp en er zelfs Staking Bonus naast te claimen.

Cardano-oprichter Charles Hoskinson sprak via Twitter zijn respect uit voor het project van Milkomeda. Het potentieel lijkt inderdaad groot: dagelijks worden miljarden Amerikaanse dollars via EVM verplaatst en duizenden DApps hebben er toegang toe. Al deze aanbiedingen staan nu ook open voor ADA, en daarnaast zou ETH ook gebruikt kunnen worden in DApps op basis van Cardano. Bovendien moet een andere module “Paima” van Milkomeda Cardano aantrekkelijk maken om een centraal punt te worden voor EVM blockchain gaming.

Conclusie: Innovatie bij Cardano komt van buiten – helpt dit ADA op lange termijn?

Hoewel de interne technologische ontwikkeling bij Cardano de afgelopen jaren een aantal grote upgrades heeft opgeleverd, zijn de effecten ervan in praktijktests uitgewoed en hebben ze nauwelijks nieuwe use cases voor ADA opgeleverd. Het is in dit opzicht verrassend dat een extern project op Cardano het sentiment en de prijscurve heeft doen stijgen. Het vooruitzicht om met ADA de brede wereld van EVM te betreden en tegelijkertijd aan staking te blijven doen, klinkt aantrekkelijk. Sceptici klagen dat Cardano het risico loopt een soort ERC-20 token te worden en volledig toegewijd te raken aan het Ethereum ecosysteem. Maar aan de andere kant: de prijscurve van ADA, die al anderhalf jaar tegenvalt, schreeuwt vrijwel om innovatie, en het zou beleggers vrij onverschillig moeten laten of de vooruitgang van Cardano van eigen bodem komt of van buitenaf.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*