Ripple (XRP) vs. SEC – welke scenario’s komen voort uit de mammoetrechtszaak?

Sinds december 2020 staat Ripple terecht voor XRP, aangeklaagd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Nu moet de uitspraak komen. In de wachttijd denken prominente vertegenwoordigers van de cryptoscene na over wat de zaak zou kunnen inhouden.

Toen de machtsbewuste US Securities and Exchange Commission (SEC) twee jaar en drie maanden geleden een rechtszaak aanspande tegen Ripple (XRP), maakte de eis voor een schadevergoeding van minstens 1,3 miljard US dollar al duidelijk: dit is geen geschil over trivialiteiten, maar er moet een voorbeeld gesteld worden. Met XRP nam de SEC het op tegen een cryptocurrency die qua marktkapitalisatie tot de tien belangrijkste wereldwijd behoort. Het argument van de SEC om XRP te classificeren als een effect zou in het algemeen kunnen gelden voor de meeste cryptocurrencies. Maar Ripple ging niet akkoord met een minnelijke schikking en besloot een gerechtelijke uitspraak te vragen. Het bewijsmateriaal en de stukken zijn nu afgerond en de rechter in New York werkt aan haar uitspraak, die wordt verwacht in Q2 2023. Maar wat gebeurt er daarna?

Het Amerikaanse vakportaal “The Block” heeft een half dozijn onafhankelijke deskundigen geïnterviewd die een vooruitblik wagen op de gevolgen van SEC v. Ripple. Als de SEC haar zin krijgt, zal ze zich waarschijnlijk richten op andere cryptocurrencies, verwacht bijvoorbeeld Aaron Kaplan, medeoprichter van het cryptobedrijf Prometheum. Ook cryptobeurzen zouden zich dan steeds meer zorgen moeten maken dat ze onder SEC-regulering vallen, alleen maar omdat ze handel in controversiële altcoins aanbieden. Gary DeWaal, advocaat bij het crypto advocatenkantoor Katten, bekijkt de situatie gedifferentieerder. Hij wijst op de LBRY-zaak, waar een rechtbank in hoger beroep de initiële verkoop van de token illegaal vond, maar oordeelde dat doorverkoop op secundaire markten zoals cryptobeurzen toegestaan was, zelfs als de SEC protesteerde.

Natuurlijk waren er ook vragen over wat er in het verschiet zou kunnen liggen als Ripple als winnaar uit het mammoetproces komt. Agnes Gambill West, gastonderzoeker bij de denktank Mercatus Center, ziet één detail in het bijzonder als baanbrekend. Want Ripple beroept zich op het recht op eerlijke verdediging (“fair notice”) en vindt dat de SEC veel te laat heeft ingegrepen. West denkt dat als Ripple scoort met dit argument, andere cryptocurrencies en projecten daar in de toekomst ook van zullen profiteren. De SEC is er namelijk nog niet in geslaagd duidelijke regelgeving voor Bitcoin en Co. te presenteren en slaat geen bijzonder goed figuur bij het opgraven van gebeurtenissen van jaren geleden. Teddy Ty Gellasch, die vroeger zelf bij de SEC werkte, acht het goed mogelijk dat alleen een juridisch succes van Ripple met XRP ervoor zal zorgen dat Amerikaanse politici, de SEC en andere autoriteiten een constructieve dialoog aangaan met de crypto-industrie om zinvolle en praktische wetgeving te ontwikkelen.

Conclusie: Ripple en XRP in de clinch met de SEC

XRP heeft in 2023 een positieve prijscurve gezien en wist onlangs zelfs een eigen rally op te voeren. Hierbij speculeren beleggers uiteraard dat Ripple de SEC zal overtreffen met haar verdedigingsstrategie en dat XRP een comeback zal maken in de VS. Daarnaast wordt het steeds duidelijker hoe de crypto-industrie verlangt naar ten minste een gedeeltelijk succes voor XRP, zodat de SEC geen totale aanval inzet. Maar het is niet mogelijk om serieus te voorspellen welke van de twee rechterlijke partijen zich uiteindelijk zal verheugen – ook een hoger beroep is niet uitgesloten.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*