Cardano-oprichter Hoskinson: FTX instorting toont noodzaak van decentralisatie aan

Charles Hoskinson, oprichter van Cardano (ADA), is ervan overtuigd dat de crypto-industrie meer decentralisatie nodig heeft na het faillissement van de cryptobeurs FTX. Dit zou het risico van gevallen als FTX verminderen.

De crypto-industrie heeft in 2022 twee gedenkwaardige crashes meegemaakt: In mei schokte de ineenstorting van het Terra ecosysteem (LUNA) samen met de algoritmische stablecoin UST de sector, en sinds half november heeft het faillissement van de cryptobeurs FTX miljardenverliezen veroorzaakt. Cardano-oprichter Charles Hoskinson trekt een eenvoudige conclusie uit deze gebeurtenissen. De crypto-industrie moet afstappen van gecentraliseerde structuren en echte decentralisatie versterken, vertelde Hoskinson deze week op een conferentie van de Financial Times.

“De mislukkingen (van FTX en LUNA) zijn geen mislukking van protocollen, zijn geen mislukking van DeFi (Decentralised Finance),” zegt Hoskinson, die ook naam maakte als medeoprichter van Ethereum (ETH). Hij begrijpt mensen die houden van centraal georganiseerde aanbiedingen voor Bitcoin en Co. omdat ze efficiëntie en consistentie uitstralen. Maar als het erop aankomt, kunnen menselijke fouten of corruptie in dergelijke gecentraliseerde projecten sluipen en de financiële gevolgen daarvan treffen dan investeerders zoals bij LUNA of klanten zoals bij FTX. Volgens Hoskinson bestaan dergelijke gevaren niet bij gedecentraliseerde protocollen. Onder cryptobeleggers zijn gedecentraliseerde beurzen zoals Uniswap een alternatief voor de gecentraliseerde marktleiders zoals Binance.

In dit verband promootte Hoskinson natuurlijk ook Cardano (ADA). Meer dan 3 miljoen gebruikers van Cardano en 1.200 projecten gebaseerd op ADA zijn het bewijs van vergevorderde decentralisatie, zei hij. Hijzelf begon het feest, zegt Hoskinson, maar “goede feesten ontwikkelen een eigen leven, ook na de gastheer”. Bij Cardano wordt de ontwikkelingsfase Voltaire aangepakt, die tot doel heeft zelfbestuur in te voeren en de invloed van Hoskinson en het cryptobedrijf Input Output op het ecosysteem in te perken.

Conclusie: decentralisatie in de crypto-industrie een rekbaar begrip

Hoskinson wijst ook op door Input Output gefinancierde onderzoekers van de Universiteit van Edinburgh die een index voor decentralisatie ontwikkelen. Indicatoren zoals de verdeling van tokens, consensusvorming of afhankelijkheid van centrale structuren kunnen duidelijk worden onderzocht, zegt Hoskinson, en men kan dan afleiden welk stukje van de puzzel risico’s inhoudt. In feite zijn projecten als Solana (SOL) of IOTA slechts in beperkte mate gedecentraliseerd, ook al worden ze publiekelijk als gedecentraliseerd geadverteerd. In dit opzicht moeten algemene uitspraken zoals die van Hoskinson, die zelf centraal staat bij Cardano, met een korreltje zout worden genomen.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*