Coinbase schrapt 1.100 banen – ook andere cryptobedrijven struikelen

Enorme dalingen in de waarde van Bitcoin (BTC) en co. drukken hun stempel op de crypto-industrie. Coinbase en anderen zijn hun personeelsbestand aan het inkrimpen. Het hedgefonds Three Arrows Capital dreigt failliet te gaan.

De stemming op de cryptomarkten is belabberd, met rode cijfers zo ver het oog reikt. De toonaangevende valuta Bitcoin (BTC) is teruggevallen naar een prijsniveau van rond de 21.000 Amerikaanse dollar en heeft daarmee in de afgelopen week een min van 30 procent genoteerd. De neerwaartse trend, die al weken aan de gang is, treft nu ook veel bekende bedrijven in de crypto-industrie.

De Amerikaanse cryptobeurs Coinbase heeft officieel aangekondigd 1.100 banen te schrappen, 18 procent van zijn personeelsbestand. In een open brief zegt CEO Brian Armstrong dat de recessie zijn intrede doet en dat Coinbase eerder te snel was gegroeid. Soortgelijke berichten komen bijvoorbeeld van BlockFi, waar CEO Mac Prince het schrappen van 20 procent banen toelicht via Twitter, of Gemini, waar er in eerste instantie tien procent minder werknemers zullen zijn.

Angst voor Three Arrows Capital – gevreesde domino-effecten

De situatie bij Three Arrows Capital (3AC) lijkt bijzonder dramatisch. Dit miljarden hedgefonds is gespecialiseerd in crypto en heeft zwaar geïnvesteerd in onder meer Polkadot (DOT), Avalanche (AVAX) en Ethereum (ETH). Three Arrows Capital heeft al terrein verloren door de crash van Terra (LUNA) en UST. Nu doen geruchten de ronde dat 3AC niet langer in staat is om kredietverstrekkers te bedienen vanwege de prijsdaling op de cryptomarkten. Gerespecteerd cryptojournalist Frank Chaparro meldde kritische scheefgroei bij Three Arrows Capital en verdacht stilzwijgen via Twitter. Su Zhu, medeoprichter van 3AC, heeft sindsdien via Twitter vaag laten weten dat zij met partners over oplossingen praten.

Maar cryptospecialist Degentrading waagt online al een blik in de nabije toekomst. Volgens hem zal het in gebreke blijven van 3AC gevolgen hebben voor veel andere cryptobedrijven. Bovendien is er de situatie in Celsius, waar de blokkering van de opnemingen eveneens wijst op het gevaar van insolventie. Als er een golf van faillissementen begint in de crypto-industrie, moet men ook verdere drastische koersverliezen verwachten voor Bitcoin en Altcoins, aldus Degentrading.

Conclusie: Crypto-industrie onder grote druk – prominente slachtoffers te verwachten

Vergeleken met zijn all-time high in 2021, heeft Bitcoin meer dan 60 procent aan prijs verloren en toonaangevende altcoins deden het vaak nog slechter. De marktkapitalisatie van alle cryptocurrencies samen is gedaald tot net onder de 900 miljard US dollar; in november 2021 schraapte het nog de grens van 3 biljoen US dollar. De massale verliezen hebben uiteraard ook een impact op de sector, waar reserves en investeringen voornamelijk in crypto worden geteld. Banenverlies zoals bij Coinbase, Gemini of BlockFi is bitter voor de getroffen werknemers. Maar in het geval van mogelijke insolventies van Celsius en 3AC zullen ook miljarden US-dollars aan klantengeld in de draaikolk worden meegesleurd, hetgeen paniekreacties zou kunnen uitlokken.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*