Cosmos (ATOM) bereidt verregaande upgrades voor – DeFi ecosysteem wil groeien

Bij Cosmos (ATOM) hebben oprichters en ontwikkelaars hun plannen voor 2023 en verder bekendgemaakt. Zij willen het DeFi ecosysteem toekomstbestendig maken door uitgebreide upgrades en deflatie inluiden.

Cosmos (ATOM) is een van de opwindende second-tier altcoins; met een marktkapitalisatie van ongeveer 3,5 miljard US dollar staat ATOM momenteel op de 22e plaats van de meest gekapitaliseerde cryptocurrencies. Nu hebben de oprichters en ontwikkelaars een whitepaper gepresenteerd, getiteld “The Cosmos Hub”, waarin zij hun ideeën schetsen voor de nabije toekomst van ATOM en het bijbehorende ecosysteem. Drie details zijn bijzonder interessant:

1. cosmos lijdt onder het feit dat sommige externe projecten de technologische basis overnemen, maar hun beveiliging organiseren via hun eigen, aangepaste blockchains – ATOM blijft dan buiten schot. In de toekomst zal bij Cosmos een module “Interchain Security” worden versterkt, waarmee eenvoudigweg beveiliging kan worden gehuurd via de centrale blockchain, waarbij deze dienst dan in ATOM wordt betaald. Dit zal met name het risico van 51%-aanvallen minimaliseren.

Cosmos scoort punten door het koppelen van blockchains die niet compatibel zijn met elkaar via het Inter-Blockchain Communication (IBC) protocol. Dit wordt veel gebruikt op het gebied van gedecentraliseerde financiering (DeFi). Onlangs werd aangekondigd dat de populaire en veelgebruikte stablecoin USD Coin (USDC) in januari 2023 zal worden geïntegreerd in een versie voor het Cosmos-ecosysteem. IBC maakt het ook mogelijk om te profiteren van kleinere prijsverschillen van bekende altcoins in het Cosmos ecosysteem. Een mechanisme genaamd “Interchain Scheduler” zal deze zogenaamde “frontrunning” in Cosmos opvangen en in ATOM vergoedingen genereren voor de verdere ontwikkeling van het ecosysteem.

3. ATOM kan worden ingezet, en met bijna 10 procent jaarlijkse rente is de beloning bovengemiddeld. Dit leidt echter ook tot een aanzienlijke inflatie bij Cosmos, omdat de inzetbeloningen worden gegenereerd bovenop de reeds circulerende ATOM. Dit is waar het Kosmos-concept fundamenteel moet worden gecorrigeerd. In een overgangsfase van 36 maanden is het de bedoeling de inzetbeloningen bij Cosmos aanzienlijk te verlagen en zo zelfs deflatie te bereiken. Althans in theorie zou dit plan ook de waarde van ATOM op middellange termijn moeten verhogen.

De voorstellen voor overeenkomstige upgrades bij Cosmos zijn beschikbaar voor de gemeenschap en worden controversieel besproken. Kennelijk is nog niet besloten of over de drie voorstellen voor een ATOM 2.0 als pakket kan worden gestemd of dat zij in afzonderlijke referenda zullen worden behandeld. In ieder geval worden de upgrades van Cosmos alleen in gang gezet als de gemeenschap ervoor stemt met ATOM als stembiljet.

Conclusie: Kosmos in evolutie – ATOM met een nieuw perspectief?

Een goed jaar geleden noteerde ATOM zijn nog steeds geldige all-time high van iets minder dan 45 US dollar; momenteel wordt ATOM verhandeld tegen een goede 12 US dollar. In vergelijking met concurrenten zoals Solana (SOL) of Cardano (ADA) in 2022 heeft het dus iets beter de schokgolven van de crash van Terra (LUNA) in mei opgevangen. Net als elders ziet het team achter Cosmos de huidige stilte in de cryptomarkt als een kans om inhoud en technologie bij te stellen. Zo willen ze een goede uitgangspositie veiligstellen voor het moment dat de stemming in de crypto-industrie weer opklaart. Of dit lukt hangt ook af van de vraag of de voorgestelde evolutie bij Cosmos daadwerkelijk de goedkeuring van de ATOM-investeerders wegdraagt en nieuwe investeerders overtuigt.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*