Ripple (XRP): Securities and Exchange Commission (SEC) moet documenten verstrekken over de “Hinman speech”.

De rechtszaak tussen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en Ripple (XRP) sleept zich voort. Ripple kan een punt scoren, omdat de SEC een gerechtelijk bevel heeft gekregen om interne communicatie openbaar te maken.

Opnieuw houden de omstandigheden rond de zogenaamde “Hinman speech” in de rechtszaak van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tegen Ripple (XRP) de justitiabelen bezig. De beslissing van een rechter heeft nu opnieuw bevestigd dat Ripple het recht heeft om de begeleidende interne mededeling van de SEC over de “Hinman speech” in te zien en te gebruiken als bewijs in het proces. Ripple hoopt te bewijzen dat XRP door de SEC verkeerd is geclassificeerd en eigenlijk net als Ethereum (ETH) en Bitcoin (BTC) zou moeten worden vrijgesteld van regelgeving.

De achtergrond is dat William Hinman in 2018 een keynote speech gaf over cryptocurrencies als toenmalig SEC-bestuurslid. Hij definieerde Ethereum uitdrukkelijk als een grotendeels gedecentraliseerd netwerk en gaf ETH carte blanche voor regelgeving. Hoe Hinman tot deze conclusie kwam en waarom hij XRP dit privilege niet verleende, is een van de vragen die Ripple tot op de bodem wil uitzoeken. Maar de SEC probeerde in de aanloop naar de “Hinman speech” met steeds nieuwe juridische manoeuvres te voorkomen dat de interne discussie werd vrijgegeven en benut.

Waarnemers bij rechtszaken lezen de laatste uitspraak anders. De twee advocaten James Filan en Jeremy Hogan interpreteren de beslissing van de rechter op Twitter als neigend positief voor Ripple en XRP. Zij wijzen echter ook op het gevaar dat de SEC de levering van de documenten over de “Hinman-toespraak” met verdere uitvluchten zou kunnen vertragen.

Andere door de Amerikaanse media geïnterviewde juristen zijn sceptischer over de bewijskracht van de “Hinman speech” mededelingen. Zij zeggen dat de tekst van de uitspraak de documenten beoordeelt als een bijdrage aan de persoonlijke meningsvorming van Hinman en betwijfelt of zij kunnen worden geïnterpreteerd als het officiële standpunt van de SEC. Bovendien gaan de e-mails – voor zover bekend – over Ethereum en niet expliciet over XRP.

Conclusie: Optimisme voor XRP voorbarig? Ripple vs SEC houdt nooit op

De procedure loopt al bijna twee jaar, waarbij de SEC niet alleen probeert Ripple een miljardenboete op te leggen, maar ook verregaande verantwoordelijkheden voor de crypto-industrie wil onderstrepen. Alleen al daarom houdt de cryptoscene de ontwikkelingen in de gaten, ook al maakt XRP individueel geen deel uit van de portefeuille. Als de SEC tegen Ripple wint, zal ze haar advocaten ook loslaten op andere altcoins, zo luidt de veronderstelling. Een succes voor Ripple daarentegen zal niet alleen XRP in staat stellen een comeback te maken, maar zal ook de wens van de SEC om te reguleren sterk inperken, is het tweede scenario. Het is al te voorzien: De “Hinman speech” en de voorbereidingen ervan blijven een centraal twistpunt tussen de SEC en Ripple.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*