Cryptokredietdienst Nexo verdedigt zich scherp tegen geruchten over mogelijk faillissement

Met Celsius, BlockFi en Voyager Digital zijn recent minstens drie cryptokredietdiensten in ernstige liquiditeitsproblemen geraakt. Concurrent Nexo gaat in het offensief om te laten zien dat het zaken anders aanpakt.

Opnames van Celsius liggen al meer dan twee weken stil, en BlockFi heeft zijn activiteiten alleen kunnen handhaven met een noodkredietlijn van FTX – dit zijn slechts twee voorbeelden van cryptoplatforms die zichzelf blijkbaar hebben vergokt in de kredietdienstensector en existentiële problemen hebben om liquiditeit te behouden. Miljarden dollars aan cliëntengelden zijn ook getroffen. Ook de concurrent Nexo is publiekelijk op de vingers getikt, vooral hardhandig door het Twitter-account otteroooo.

Er is een kans van 87 procent dat Nexo tegen het einde van het jaar in betalingsmoeilijkheden zal komen, beweert otteroooo in een thread en levert ook vermeend bewijs. In een tweede draad gaat otteroooo nog verder en beschuldigt hij medeoprichter van Nexo, Kosta Kantchev, ervan misbruik te hebben gemaakt van fondsen van een liefdadigheidsorganisatie om een luxueuze privévilla te bouwen. Deze beschuldigingen verspreiden zich snel door de cryptoscene en Nexo moet vrezen voor de terugtrekking van geld van klanten.

Daarom voelt Nexo zich nu verplicht om op te treden tegen laster en gebruikt daartoe verschillende kanalen. Er is een stakings- en verbodsbrief naar otteroooo gestuurd, maar blijkbaar zonder succes tot nu toe. In een lange blogpost probeert Nexo parallel aan te tonen dat otteroooo opzettelijk FUD verspreidt. otteroooo verspreidt zijn geruchten om meer Twitter-volgers aan te trekken en zo zijn account voor een staatsbedrag te verkopen. Daarbij schrikt otteroooo er zelfs niet voor terug om Nexo-medestichter Kosta Kantchev opzettelijk te verwarren met de Bulgaar Constantine Krastev. Het is de laatste die in verband wordt gebracht met het liefdadigheidsgeld schandaal. In het algemeen stelt Nexo dat otteroooo klassieke nepnieuws tactieken gebruikt en de crypto-industrie in diskrediet brengt.

Om de beschuldiging van verborgen liquiditeitsproblemen te weerleggen, verwijst Nexo eerst naar de testcertificaten die dagelijks door de TrustExplorer dienst worden gegenereerd. Dit certificaat bevestigt momenteel dat meer dan 100 procent van de 4 miljard US-dollar die bij Nexo is opgeslagen, gedekt is door reserves. Om de laatste twijfels weg te nemen, wendde Nexo zich ook tot het cryptoportaal Decrypt en legde journalisten daar verder intern materiaal voor. Ze moeten bewijzen dat Nexo niet bang hoeft te zijn voor de ontkoppeling van bijvoorbeeld Lido Staked Ethereum (stETH) en Ethereum (ETH), omdat er voldoende zekerheden zijn.

Conclusie: Is Nexo echt een gerenommeerde provider van belang voor crypto?

Vanuit het oogpunt van een investeerder is het belangrijkste punt in de discussie over Nexo de vraag of daar belegd geld voor rente werkelijk veilig is. In haar verdediging van Nexo is Decrypt eerlijk genoeg om te vermelden dat Nexo een van de investeerders in het mediaplatform is. Bovendien wordt de achtergrond van de TrustExplorer-audit kritisch onder de loep genomen en wordt gewezen op het verschil tussen een audit en een controle. Dit geeft ons een vrij positief beeld van Nexo. In het verhaal over Kosta Kantchev en de vermeende verduistering van donaties zijn er sterke aanwijzingen voor een opzettelijke verwisseling. En Decrypt, dat de boeken van Nexo grondig heeft onderzocht, zal waarschijnlijk niet zijn gevestigde geloofwaardigheid op het spel zetten om tegen beter weten in één enkele investeerder vrij te pleiten. Nexo adverteert dat het weliswaar iets lagere rentetarieven biedt dan concurrenten als Celsius of BlockFi, maar dat het alleen leningen verstrekt tegen onderpand en dus nooit geld van klanten riskeert. Op basis van de thans beschikbare informatie lijkt deze verklaring gerechtvaardigd en het zou verkeerd zijn om uit de diepe crisissen bij BlockFi en Celsius automatisch te concluderen dat de situatie bij Nexo vergelijkbaar is.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*