De zaak Ripple en XRP – lakmoesproef voor crypto-industrie door SEC

De rechtszaak van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tegen Ripple (XRP) houdt de cryptoscene nu al acht maanden in beroering. Tijd voor een tussentijdse evaluatie en een blik op de grondbeginselen van deze zaak.

De start van dit cryptodrama was al spectaculair: kort voor Kerstmis 2020 ging Ripple naar de beurs en waarschuwde dat verwacht moest worden dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een aanklacht zou indienen tegen XRP. De koers van Ripple (XRP) kelderde vervolgens, nog voordat de SEC de dag erna zelf haar rechtszaak openbaar maakte met een eis tot schadevergoeding van minstens 1,3 miljard Amerikaanse dollar. Dit bedierf het feest voor de beleggers. In de maanden die volgden, werd het steeds duidelijker dat de confrontatie tussen de SEC en Ripple om een precedent ging. Wij hebben er voortdurend verslag over uitgebracht en bij wijze van tussenbalans willen wij de hoofdzaken in tien punten onder de loep nemen.

1. SEC noch Ripple tonen enige bereidheid tot compromis. Het nieuwe hoofd van de SEC, Gary Gensler, heeft zelfs aangekondigd dat zijn bureau de crypto-industrie beter in de gaten zal houden. Ripple daarentegen heeft tientallen topadvocaten ingehuurd en probeert buiten de VS op de oude voet door te gaan.

2 De SEC beschuldigt Ripple, en met name CEO Brad Garlinghouse en medeoprichter Christian Larsen, ervan jarenlang XRP met valse informatie te hebben verkocht. Ripple heeft nooit goedkeuring van de SEC gekregen voor de verkoop van XRP, hoewel ze wisten dat XRP als “effecten” moest worden geclassificeerd.

De rechtszaak tegen Ripple werd door de SEC met lange hand voorbereid. De procedures van de SEC tegen de berichtendiensten KIK en Telegram voor het afstaan van hun eigen cryptocurrencies waren waarschijnlijk testruns voor de SEC om strategieën uit te hameren die in de rechtbank stand zouden houden tegenover Ripple.

4 Omdat de SEC er prat op gaat in het verleden geen fundamentele en geruchtmakende zaken te verliezen. Hier met XRP en Ripple, wil de SEC duidelijk bewijzen hoeveel cryptoprojecten systematisch liegen. Het is de taak van de SEC om investeerders te beschermen. Omdat zij daarbij de reuzen van de financiële industrie niet schuwt, heeft zij veel respect afgedwongen bij de Amerikaanse burgers.

Het kernargument van de SEC tegen Ripple: XRP is nooit – zoals geadverteerd – significant gebruikt als vervangende valuta. Zelfs in de beste jaren werd hooguit 1,6 procent van alle XRP gebruikt om geldtransfers te versnellen en kosten te besparen voor banken en financiële dienstverleners. Alleen al om die reden moet XRP worden geïnterpreteerd als een directe participatie in Ripple.

Ripple is consequent in de zwarte cijfers – maar niet vanwege XRP, maar vanwege zijn software, die aantrekkelijk is voor de financiële wereld. Dit wordt gemakkelijk gekocht en gebruikt door banken – maar het gebruik van XRP wordt niet geactiveerd in het proces. Ripple heeft altijd om deze informatie heen gedraaid in zijn kwartaalrapporten en cijfers vermeden. Maar de SEC heeft de rekensom gemaakt en Ripple ontkent het niet.

Dit lijkt erop te wijzen dat XRP een cryptocurrency is zonder nut of doel. Het werd echter verkocht als een cryptocurrency, zodat Ripple kon ontsnappen aan regulering door de SEC en verkopers ook een slag konden slaan vanaf de uitvoerende vloer. De SEC ziet dit als oplichterij die ook bij andere ICO’s aan de orde van de dag is en kan zijn. 8.

Om die reden wil de SEC de zaak Ripple en XRP ook gebruiken om druk uit te oefenen op Amerikaanse politici om haar meer rechten en budget te geven voor de crypto-industrie. De eerste hoorzittingen in de rechtbank van New York staan voor de deur en zullen waarschijnlijk enkele onverkwikkelijke feiten uit de interne communicatie van Ripple aan het licht brengen. 9.

Ripple had aanvankelijk gehoopt op solidariteit vanuit de crypto-industrie. Dit is niet uitgekomen – integendeel: XRP wordt consequent geschrapt van Amerikaanse cryptobeurzen. In plaats daarvan ontmoet de SEC een middenklasse publiek dat misschien weinig of geen vertrouwen heeft in de crypto-industrie. 10.

Voor de SEC zou een nederlaag in de rechtbank fataal zijn. Voor de crypto-industrie zou de SEC dus haar terreur verliezen. Voor Ripple zou het einde van XRP ook het einde van het bedrijf kunnen betekenen en de verantwoordelijken zouden privé geruïneerd worden, zo niet achter de tralies.

Conclusie: lakmoesproef Ripple en XRP

U kunt hier bij ons lezen over bubbels, zwendel, grotesken en risico’s van de crypto-industrie, maar ook over de enorme kansen en innovaties van deze industrie. In tegenstelling tot Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) ontbreekt het XRP aan een concept dat in de realiteit werkt – daar wijzen we ook al jaren op en we berichten ook over hoe Ripple zijn dagelijkse zaken organiseert. Zonder de uitkomst van de SEC-zaak tegen Ripple te kunnen voorspellen, heeft deze zaak de potentie om een nieuwe koers uit te zetten voor de crypto-industrie in de VS.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*