De MetaMask software, die veel gebruikt wordt in het Ethereum (ETH) ecosysteem, werkt niet meer zoals gebruikelijk in verschillende regio’s van de wereld. De achtergrond hiervan is de link Infura, die Amerikaanse sancties uitvoert.
Degenen die actief zijn in het Ethereum (ETH) ecosysteem gebruiken meestal MetaMask als een hulpmiddel hiervoor. MetaMask biedt crypto wallets met een geïntegreerde browser, zodat men naadloos kan navigeren door de online wereld van Ethereum. Sinds gisteravond zijn er echter steeds meer meldingen van gebruikers bij wie MetaMask een foutmelding geeft in plaats van een verbinding. Op Twitter heeft MetaMask snel de oorzaak van het probleem uitgelegd. Infura was de schuldige, zeiden ze. Infura is de API die MetaMask normaal gesproken gebruikt om verbinding te maken met het Ethereum ecosysteem, en het is opgeslagen in deze bridge functie als een standaard instelling.
Infura erkende op zijn beurt via Twitter dat het op de hoogte was van het niet-verbindingsprobleem van MetaMask. Toen Infura regionale beperkingen kreeg opgelegd als gevolg van sancties van de VS en andere jurisdicties, schoot de onderneming haar doel voorbij. Dit is sindsdien gecorrigeerd. Zowel MetaMask als Infura zwegen echter over de vraag welke regio’s überhaupt zouden worden beïnvloed en welke per abuis tijdelijk werden uitgesloten.
Om uit te splitsen wat er gebeurd is, ligt de focus op ConsenSys. Tot de producten van het softwarebedrijf behoren MetaMask en Infura. ConsenSys is gevestigd in New York en moet derhalve Amerikaanse sancties toepassen. Voor zover nu bekend, is Venezuela per ongeluk geo-blocked. Als gevolg van Amerikaanse sancties zijn Iran, Noord-Korea, Syrië en Cuba echter volledig geblokkeerd voor ConsenSys-producten en in het oorlogsgebied van Oekraïne de regio’s Krim, Donetsk en Luhansk. De foutmeldingen bij MetaMask zijn dus terug te voeren op de keten Infura en ConsenSys.
In delen van de crypto scene, lokte de situatie protest en angst uit. Zij waren van mening dat MetaMask, als instrument voor Ethereum, gedecentraliseerde beginselen implementeerde en daarom niet kon worden geblokkeerd. In feite kan met MetaMask de toegang tot het ETH-ecosysteem worden overgeschakeld van Infura naar alternatieve API’s. Maar de normale gebruiker van MetaMask zal nauwelijks zo diep in de instellingen duiken, al was het maar omdat daar veiligheidsrisico’s op de loer kunnen liggen.
Conclusie: Sancties als gevolg van oorlog in Oekraïne bereiken crypto-industrie
Wat er bij MetaMask is gebeurd, toont aan dat zelfs de crypto-industrie, waarvan wordt aangenomen dat ze gedecentraliseerd is, politieke en economische sancties niet kan negeren, althans als ze haar vestigingsplaats in de VS of andere westerse landen heeft. Tot nu toe hebben cryptobeurzen geweigerd om Russische klanten in het algemeen uit te sluiten vanwege de oorlog in Oekraïne. Maar Kraken, bijvoorbeeld, heeft publiekelijk gewaarschuwd dat nieuwe westerse sancties een dergelijke stap noodzakelijk zouden kunnen maken en heeft de Russen dus indirect aangeraden om crypto-activa te verschuiven naar externe wallets. Recente verklaringen van Amerikaanse politici en ook de Duitse minister van Financiën Christian Lindner suggereren dat mogelijke verdere Rusland-sancties ook de crypto-sector zullen treffen.
Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.
Leave a Reply