Ethereum (ETH): Is het netwerk meer gecentraliseerd geworden door de protocolwijziging?

Ethereum veranderde zijn protocol technologisch met “The Merge” iets minder dan een maand geleden. Sceptici vragen: Heeft ETH de decentralisatie verloren met de proof-of-stake die nu gebruikt wordt?

De hoeksteen van het vertrouwen in Bitcoin en Co. zijn de gedecentraliseerde netwerken van de cryptocurrencies. Zij moeten garanderen dat transacties niet kunnen worden beïnvloed. De technologische basis van Ethereum (ETH), de tweede belangrijkste wereldwijde cryptocurrency, werd medio september fundamenteel gewijzigd met “The Merge”, en dat zou ook van invloed kunnen zijn op de mate van decentralisatie in het ecosysteem. Vóór The Merge was Ethereum, net als Bitcoin (BTC), gebouwd op Proof-of-Work (PoW), waarbij miners transacties bevestigen. Nu gebruikt Ethereum Proof-of-Stake (PoS) als protocol, waarbij zogenaamde validators transacties als geldig verklaren.

Opdat een netwerkpunt een validator op Ethereum zou zijn, moeten er minstens 32 ETH (huidige marktwaarde ongeveer 42.000 US dollar) worden gestort. Bovendien is een zekere technische deskundigheid noodzakelijk. Daarom laten beleggers het inzetten van hun ETH meestal over aan grote aanbieders. Lido is de marktleider in Ethereum staking as a service, maar ook de grote cryptobeurzen Binance, Coinbase en Kraken spelen een grote rol. Lido, Binance, Kraken en Coinbase zijn samen goed voor ruim 60 procent van de ingezette ETH. In totaal staan ongeveer 14 miljoen van de 120 miljoen Ethereum op het spel, d.w.z. ongeveer 12 procent. Er is dan ook een tendens naar minder gedecentraliseerde structuren.

Een praktische kwestie waarbij decentralisatie op de voorgrond treedt, wordt Ethereum opgelegd door Amerikaanse regelgevers. Onder leiding van het Office of Foreign Assets Control (OFAC), dat deel uitmaakt van het Amerikaanse ministerie van Financiën, wordt validators gevraagd bepaalde transacties niet te verwerken. Het gaat om ETH-transacties die afkomstig zijn van adressen die in contact stonden met de Ethereum-mixer Tornado Cash. De autoriteiten vermoeden dat hier geld wordt witgewassen en illegale activiteiten plaatsvinden. Coinbase is verwikkeld in een rechtszaak tegen OFAC, maar houdt zich net als anderen voorlopig aan de regels.

Maar deskundigen zien nog steeds censuurbestendigheid gegarandeerd in het ETH-netwerk. Dat komt doordat een complex geheel van regels ervoor zorgt dat ETH-transacties waartegen OFAC bezwaar kan maken, ook door validators worden verwerkt. Uitwegen hieruit zouden echter zeldzamer kunnen worden als de grote inzetpools hun marktmacht blijven vergroten. Anderzijds maakt een mechanisme genaamd MEV (“maximum extractable value”) het mogelijk voor validators om de inzetbeloningen die als beloning aan validators worden uitbetaald, te optimaliseren. Bij de pools die MEV gebruiken, zijn degenen die bereid zijn aan de eisen van OFAC te voldoen, tot dusver in de minderheid.

De situatie met betrekking tot staking zal naar verwachting veranderen voor Ethereum wanneer de “Shanghai” update van kracht wordt en gestackte ETH ook weer ingetrokken kan worden. Tot de update, die in 2023 wordt verwacht, zal Ethereum met staken vast op het netwerk staan. Voor het inzetten van Ethereum is er momenteel iets minder dan 5 procent gerichte jaarlijkse rente. Wie Ethereum beschikbaar stelt voor leningen via DeFi-diensten zoals Nexo of CakeDeFi kan echter wel 6 procent APR verdienen. Daarom wordt verwacht dat na Shanghai het aandeel van gestackte ETH zal afnemen en er meer Ethereum terug in de vrije circulatie zal komen. Vrije keuze om te beslissen hoe ETH passief inkomen genereert, betekent ook dat beleggers specifiek die diensten zouden kunnen steunen die invloeden zoals van OFAC fundamenteel afwijzen.

Conclusie: vertrouwen in Ethereum lijkt verzekerd

Zoals u ziet wordt de decentralisatiekwestie in Ethereum beïnvloed door verschillende factoren, waaronder externe zoals OFAC. De protocolwijziging door “The Merge” maakt grote dienstverleners machtiger in het netwerk, maar er zijn geen tekenen dat één enkele pool de anderen zou kunnen overstemmen. Het niveau van decentralisatie van Ethereum lijkt dus nog steeds voldoende om het ecosysteem te vertrouwen. In het algemeen tonen de voorbeelden van andere grote ecosystemen zoals Solana (SOL) en Binance Coin (BNB) ook aan dat absolute decentralisatie niet langer noodzakelijk bepalend is voor de marktwaarde van een altcoin. Investeerders en projecten zijn geneigd hun ecosysteem te kiezen op basis van criteria zoals use cases, capaciteit en transactiekosten. Hier was Ethereum, met zijn suprematie in de segmenten DeFi en NFT’s, al goed gepositioneerd vóór “The Merge”, ondanks de hoge transactiekosten. Tot dusver zijn er geen aanwijzingen dat er kapitaal aan ETH wordt onttrokken wegens bezorgdheid over decentralisatie.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*