Ethereum PoW (ETHW): Prijssprong zorgt voor optimisme – maar scepsis blijft

Ongeveer twee weken na “The Merge” op Ethereum (ETH) beleeft het afgesplitste ETHW een rally. In de afgelopen zeven dagen is Ethereum PoW met 75 procent gestegen. Kan het project zich vestigen op de markt?

Velen in de cryptoscene zien Ethereum PoW (ETHW) als een “mission impossible”. Dat komt omdat ETHW nog maar amper twee weken bestaat en voortkomt uit de hard fork “The Merge” bij Ethereum (ETH). In plaats van de protocolverandering bij Ethereum van Proof-of-Work (PoW) naar Proof-of-Stake (PoS) door te voeren, hebben de voorstanders van ETHW besloten het oude protocol te behouden. Deze strategie lijkt op zijn minst gewaagd, aangezien het ecosysteem dat rond Ethereum is gegroeid, zich achter ETH heeft geschaard met het nieuwe PoS-protocol. Maar ondanks alle onheilsprofetieën wordt ETHW stevig verhandeld en staat het al genoteerd op grote cryptobeurzen als FTX, Huobi en Kraken.

Daar konden beleggers nu een rally van Ethereum PoW waarnemen. In de afgelopen week draaide de prijscurve met 75 procent omhoog en ETHW wordt momenteel verhandeld tegen ongeveer 10,50 US dollar. Als we de hack van ETHW die op 18 september bekend werd als referentiedatum nemen, want die leidde tot een koerscrash, is er sindsdien zelfs een winst van 150 procent geboekt. Het nieuwe optimisme voor Ethereum PoW is niet alleen gebaseerd op het feit dat de hack het mainnet niet trof, maar te wijten was aan programmeerfouten in de externe Omni Bridge.

Omdat de gegevens van 2Miners.com laten zien: Achter Ethereum PoW verzamelt zich steeds meer rekencapaciteit, en de hashrate nadert de grens van 50 TH/s. Deze ontwikkeling is belangrijk omdat een hogere hashrate normaal gesproken staat voor meer decentralisatie en dus het netwerk beschermt tegen 51 procent aanvallen. Berichten dat de munt zijn eerste stappen zet richting DeFi en dat individuele externe projecten willen dokken met Ethereum PoW passen ook in de geest van optimisme bij ETHW.

Anderzijds wijzen sceptici op de technische analyse van de prijscurve van ETHW, die tot een correctie zou kunnen leiden als de volumes dalen. De richtprijs wordt dan verondersteld een goede 8 US dollar te zijn voor Ethereum PoW. Ter vergelijking: Ethereum met PoS wordt momenteel na “The Merge” gewaardeerd op iets minder dan 1.300 US dollar.

Conclusie: ETHW meer dan een speculatieobject?

Ethereum PoW staat voor de enorme uitdaging zich te emanciperen van ETH en een eigen ecosysteem te creëren met aantrekkelijke use cases voor ETHW. Het is (nog) een lange weg en succes is geenszins gegarandeerd. We hebben u laatst uitgelegd hoe u als Binance-klant uw ETHW kunt opeisen en verkopen als u daar ETH aanhield vóór “The Merge”. Voorlopig bevindt Ethereum PoW zich waarschijnlijk in een fase waarin de prijzen zeer volatiel zijn.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*