Shimmer (SMR): IOTA’s zijproject lanceert vandaag – wat u moet weten

IOTA viert vandaag, woensdag om 12 uur, de lancering van het zijproject Shimmer (SMR). Wij hebben belangrijke informatie hierover voor u samengevat en bekijken de voorgeschiedenis.

In de IOTA-gemeenschap is de lancering van Shimmer (SMR), die vandaag (28 september) om 14.00 uur Duitse tijd is gepland, het onderwerp van de dag en daarna. Met de officiële lancering van het mainnet voor Shimmer zal het IOTA-ecosysteem voor het eerst in zijn geschiedenis groeien met een nieuw token. Tot voor kort bleven de IOTA Foundation en het team achter SMR vaag met aankondigingen over waar Shimmer na de lancering vrij verhandeld kan worden. De cryptobeurs BitForex beloofde via Twitter ondersteuning voor SMR zonder in detail te treden. Shimmer noemt zelf de cryptobeurs Bitfinex als partner op haar uitnodiging voor het lanceringsfeest in Singapore, dus een notering van SMR is ook hier in de nabije toekomst gepland. Binance, het belangrijkste handelsplatform voor IOTA, heeft nog geen commentaar gegeven op Shimmer.

Het is al een paar dagen duidelijk dat beleggers een speciale versie van de IOTA-portemonnee Firefly moeten installeren om hun Shimmer uit de inzetperiode te kunnen claimen. De IOTA Firefly Shimmer app was woensdagochtend echter nog niet te downloaden. Van december 2021 tot maart 2022 had SMR een inlegperiode van drie maanden voor gedeponeerde IOTA. Deze kunnen worden opgeëist bij de lancering van het mainnet.

In augustus leidde het besluit om de totale voorraad van alle SMR’s met ruim 20 procent te verhogen tot scherpe discussies in de IOTA-gemeenschap. Dit is om startkapitaal te verschaffen voor twee ontwikkelingsfondsen voor Shimmer. Maar critici wezen op mogelijke belangenconflicten bij IOTA-baas Dominik Schiener na de krappe stemming. Eigenlijk zou Shimmer bij de lancering 100 procent eigendom zijn van IOTA Staker. Sommige stemmen waren ook teleurgesteld toen Schiener onlangs aankondigde dat de oorspronkelijk geplande inflatie van 8 procent zonder vervanging uit het Shimmer-concept zou worden geschrapt – omdat dit betekent dat er, in tegenstelling tot wat eind 2021 was beloofd, na de lancering van Shimmer geen inzet meer zal zijn.

Conclusie: Shimmer lanceert – zal SMR IOTA aantrekkelijker maken?

Inhoudelijk is het concept van Shimmer in de loop der maanden verschillende keren bijgesteld. Het netwerk wordt nu vaak vergeleken met Kusama (KSM), dat Polkadot (DOT) als openbaar testnet onder praktische omstandigheden heeft bewezen en monetaire waarde heeft ontwikkeld. De prijscurve van IOTA vertoonde een positieve trend vóór de lancering van Shimmer. Met Kusama als leidraad zou Shimmer bij de lancering een marktkapitalisatie van ongeveer 40 miljoen dollar kunnen bereiken. Waarnemers wijzen er echter op dat het beursdebuut van SMR valt in een periode waarin de wereldwijde economische onzekerheden wegen op de cryptomarkten en de vraag naar nieuwe projecten merkbaar is gedaald.

Als alles technologisch volgens plan verloopt bij Shimmer, zullen nieuwe functies zoals smart contracts en NFT’s daar in de toekomst worden getest voordat ze ook Tanglenet in het IOTA-ecosysteem bereiken. Dit is waar IOTA kan profiteren van Shimmer en aan perspectief kan winnen. De al jaren door de IOTA Foundation beloofde decentralisatie in het Tanglenet (trefwoord: coordicide) zal echter niet onmiddellijk door Shimmer worden gerealiseerd – deze bouwput blijft van cruciaal belang voor IOTA, aangezien de crypto-industrie wantrouwig staat tegenover de centrale coördinator in het netwerk.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*