Cardano (ADA) na upgrade Vasil – dit is veranderd

Enkele dagen geleden installeerde Cardano (ADA) de Vasil-upgrade in zijn netwerk. De eerste resultaten zijn reeds meetbaar en geven reden tot optimisme. Vanaf vandaag worden verdere gevolgen van Vasil van kracht voor Cardano.

Op 22 september werd de langverwachte Vasil-upgrade geactiveerd bij Cardano (ADA). Aanvankelijk was er geen grote impact op de prijscurve van ADA – maar de technologische verbeteringen voor Cardano door Vasil zijn zichtbaar. Rick McCracken bijvoorbeeld, die een inzetpool organiseert voor ADA, heeft zijn observaties over Vasil samengevat op Twitter. Volgens hem heeft de upgrade Cardano stabieler, gedecentraliseerd en sneller gemaakt.

Volgens McCracken komt dit tot uiting in verschillende indicatoren. Hij benadrukt dat netwerkpunten in Cardano veel beter synchroniseren na Vasil. Dit blijkt uit grafieken die illustreren hoeveel netwerkpunten vóór Vasil achterliepen in synchronisatie en dat deze bijna-fouten nu een zeldzaamheid zijn geworden. De synchronisatie van het Cardano-netwerk is door Vasil vereenvoudigd en betekent dat in het beste geval alle knooppunten in real time over dezelfde informatie beschikken. De synchronisatiegraad voor Cardano na Vasil was meer dan 99 procent, zegt McCracken, wat een zeer gezonde waarde is.

Direct komt dit ook tot uitdrukking in de tijd die een nieuw blok op Cardano’s blockchain nu doorgaans moet wachten voordat het wordt gevalideerd. Dit is gedaald van ongeveer 1600 milliseconden voor Vasil tot ongeveer 300 milliseconden nu. McCracken wijst er verder op dat bij Cardano meer dan 300 knooppunten op elk moment vrijwillig informatie verschaffen over de status van het netwerk, wat wordt aangemerkt als bewijs voor een goed functionerende decentralisatie.

Vasil for ADA zorgt deze dinsdag (27 september) voor verdere verbeteringen van het ecosysteem. Dit komt omdat het, zoals gepland, virtueel een tweede fase van de upgrade ontsteekt, die de mogelijkheden voor Plutus bij Cardano uitbreidt. Plutus is de programmeertaal voor slimme contracten bij Cardano en dus een belangrijke factor in hoe ADA presteert in use cases voor bijvoorbeeld Decentrale Financiën (DeFi). De huidige sluiting van Vasil voor Cardano zou ook de transactiekosten voor ADA moeten verlagen.

Conclusie: Cardano met upgrade Vasil – knaleffect blijft voorlopig uit

Input Output, het cryptobedrijf achter Cardano, trekt in zijn wekelijkse rapport ook een tevreden eerste conclusie over de upgrade van Vasil en wijst erop dat de details over enkele weken nog kunnen worden aangepast. De focus ligt hierbij op het optimaliseren van de capaciteiten in het ADA-ecosysteem zodat tijdkritische use cases zoals blockchain gaming en DeFi ook gebruiksvriendelijk functioneren. Even belangrijk is echter of nieuwe projecten op basis van ADA daadwerkelijk van start zullen gaan met de volledige Vasil en de uitgebreide Plutus. Want de achilleshiel van Cardano vanuit het oogpunt van de belegger blijft: ADA heeft zijn plaats verworven tussen de tien belangrijkste wereldwijde cryptocurrencies met een huidige marktkapitalisatie van 15,7 miljard US dollar – maar wat je in de praktijk met ADA kunt doen is nog niet naar voren gekomen. Concurrenten als Ethereum (ETH) en Solana (SOL) hebben al gevestigde afdelingen in hun ecosystemen, van DeFi tot NFT’s, waar dagelijks miljoenen worden omgezet.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*