Facebook Libra heet nu Diem en hoopt binnenkort te kunnen starten

Het project dat bekend staat als Facebook Weegschaal, een crypto-currency voor iedereen, heet nu Diem. Het consortium achter Facebook Weegschaal zegt iets te willen uitdrukken in de richting van “New Day”.

Is Facebook Weegschaal op zijn bestemming aangekomen? Zo is tenminste het laatste signaal van het consortium achter het project te lezen, want de naam Facebook Weegschaal is weggestreept. Voortaan worden de geplande Stablecoin en het consortium “Diem” genoemd, werd aangekondigd in een persbericht. Er wordt een “nieuwe dag” mee aangeduid, er wordt gezegd dat het overvloedig turbulent is. Parallel aan de hernoeming van Facebook Weegschaal werden enkele persoonlijke gegevens aangekondigd om Diem (voorheen Facebook Weegschaal) te helpen in het goedkeuringsproces met de regelgevende instanties.

Zwitserse regelgevende instantie beslist over Diem aka Facebook Weegschaal

Diem is geregistreerd in Zwitserland en het consortium benadrukt nogmaals dat het pas van start gaat als de Zwitserse Financial Market Supervisory Authority (Finma) daar het groene licht geeft. De dialoog met FINMA is “productief” geweest. De Financial Times meldde onlangs dat Facebook Libra al in januari 2021 zou moeten worden gelanceerd, zij het aanvankelijk slechts in beperkte mate op bepaalde markten en in één enkele versie als een 1:1 stabiele munt die aan de Amerikaanse dollar is gekoppeld. Het consortium heeft het rapport zelfs nu nog niet ontkend op basis van voorkennis.

Facebook Weegschaal moest al na de eerste presentatie in de zomer van 2019 het hoofd bieden aan hevige weerstand van valutawaakhonden over de hele wereld. In het najaar van 2019 begon het consortium af te brokkelen en trokken grote namen als PayPal, Visa, Mastercard en Vodafone zich terug. De huidige lijst van Diem’s leden heeft echter nog enkele namen die schitteren, zoals Uber, Spotify en Coinbase. Facebook zelf wordt vertegenwoordigd door haar dochteronderneming Novi, die de portemonnee voor Diem ontwikkelt.

Je hoeft geen criticus van Facebook Weegschaal te zijn om te beseffen dat de hernoeming naar Diem ook het doel moet hebben om een grotere onafhankelijkheid van Facebook aan te tonen. De geplande crypto-munteenheid voor dagelijks gebruik moet niet alleen worden geaccepteerd in het Facebook-ecosysteem met Instagram en WhatsApp. In plaats daarvan zou een breed opgezet consortium ervoor moeten zorgen dat de digitale munt op veel verschillende plaatsen als betaalmiddel kan worden gebruikt.

Conclusie: Carpe Diem voor Facebook Weegschaal?

De crypto-scene zal nog moeten wennen aan de nieuwe naam Diem voor Facebook Weegschaal, maar zal het project met grote aandacht blijven volgen. Als Diem eindelijk slaagt in het goedkeuringsproces en echt begint als een digitaal betaalmiddel voor de consument, kan dit belangrijke impulsen en informatie geven voor de acceptatie van crypto-munten in brede lagen van de bevolking. Maar de tijd is nog niet gekomen.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*