Door het faillissement van FTX is oprichter Sam Bankman-Fried aangeklaagd wegens fraude. Emin Gün Sirer, die Avalanche (AVAX) mede oprichtte, rekent nu al bruut af met Bankman-Fried.
De grootste crypto-rechtszaak ooit rond het faillissement van FTX en gelieerde bedrijven in de VS komt heel langzaam op gang en de hoofdverdachte oprichter Sam Bankman-Fried (SBF) zit het voorarrest in privé uit omdat voor hem een borgtocht in een recordbedrag van 250 miljoen US dollar is betaald. Maar de miljardenverliezen, waaronder de gelden van cliënten bij FTX, herinneren ons eraan. In deze situatie wilde Emin Gün Sirer, die als medeoprichter van Avalanche (AVAX) zelf een crypto-coryfee is, uiteraard niet wachten op juridische resultaten om rekeningen te vereffenen met Bankman-Fried, die onder meer van fraude wordt beschuldigd.
Als gast op een cryptopodcast gebruikte Sirer zijn optreden om Bankman-Fried te beschuldigen van “onmetelijke schade” aan de crypto-industrie. Het had “vele, vele jaren” geduurd om publieke sympathie op te bouwen voor Bitcoin en Co. En dan komt er iemand (zoals Bankman-Fried), neemt alles over en presenteert zich als een genie, klaagt Emin Gün Sirer. De gevolgen van het faillissement van FTX en het gedrag van Bankman-Fried zouden de gesprekken met toezichthouders drastisch veranderen, zegt het hoofd van Avalanche. In feite zijn de Amerikaanse autoriteiten behoorlijk in verlegenheid gebracht, ze reageerden alleen toen FTX insolvent was en willen nu koste wat kost herhaling voorkomen. Sirer gaat zo ver dat hij gevolgen vreest voor andere hooggeplaatste crypto-ondernemers zoals hijzelf, ook al hadden zij niets te maken met FTX.
Volgens Sirer was het “kroeshaar” van Bankman-Fried net zo goed onderdeel van de zelfdramatisering als het verstrekken van miljoenen voor beeldreclame, die alleen tot doel had de FTX-oprichter publiekelijk te positioneren als een “onaantastbare thought leader”. Alle gebeurtenissen rond FTX en Bankman-Fried bezorgen hem nog steeds “slapeloze nachten”, zegt Sirer. Voor het grootste deel wordt niet begrepen dat FTX en Bankman-Fried een gecentraliseerde eenheid van de crypto-industrie waren en dat hun (frauduleuze) falen de gedecentraliseerde basisprincipes van cryptocurrencies eigenlijk helemaal niet aantastte. Maar zelfs als men het in principe eens zou willen zijn met Sirer’s analyse – in het interview ondergraaft hij zijn persoonlijke geschiedenis, waarin klokkenluiders hem in augustus 2022 ervan beschuldigden concurrenten van Avalanche met oneerlijke middelen in het kwade daglicht te stellen.
Conclusie: FTX ex-chef Bankman-Fried hangt levenslange gevangenisstraf boven het hoofd
Bankman-Fried pleitte niet schuldig voor de rechtbank – de nu twaalf strafrechtelijke aanklachten tegen hem zouden neerkomen op levenslange gevangenisstraf als ze voor de rechter standhouden. Het faillissement van FTX heeft domino-effecten veroorzaakt, waardoor meer dan een half dozijn andere cryptobedrijven ook failliet zijn gegaan. Niet verrassend is er bijna niemand in de industrie te vinden die nog gelooft in SBF’s protesten van onschuld. Wat waarschijnlijk het belangrijkste is aan de opmerkingen van Emin Gün Sirer namens Avalanche, is dat men er niet omheen kan dat het publieke klimaat en de houding van regelgevers tegenover cryptocurrencies en de crypto-industrie in negatieve zin aan het veranderen zijn. Of deze ontwikkeling kan worden opgevangen of ten minste gedifferentieerd, zal gevolgen hebben voor prijscurves en bedrijfsmodellen met en van Bitcoin en Co.
Leave a Reply