Polygoon (MATIC): Twijfels over mogelijkheden van komende zkEVM module

Polygon (MATIC) gaat op 27 maart een toekomstgerichte module, zkEVM, integreren. Voor de lancering worden echter twijfels geuit over het concept – pikant door Solana (SOL), een concurrent.

In de crypto-industrie is een concept genaamd zk (“zero knowledge”) het technologische hot topic deze maanden. Met Polygon (MATIC), een van de 20 meest gekapitaliseerde wereldwijde cryptocurrencies wil zk op 27 maart voor het eerst in de praktijk brengen, waarbij het project bekend staat als zkEVM. Maar nog voor de lancering wordt er kritiek geuit. Anatoly Yakovenko, medeoprichter van Solana (SOL), waarschuwt via Twitter voor overdreven verwachtingen. zk kan niet de vooruitgang qua schaalbaarheid brengen die publiekelijk wordt gecommuniceerd, schrijft Yakovenko, waarmee hij ook Polygon aanvalt.

De opmerkingen uit het kamp van Solana zijn ook pikant, omdat ze Polygon al meerdere malen geplaagd hebben. En ook deze keer liet het antwoord niet lang op zich wachten. Polygon-ontwikkelaar Jordi Baylina, die voor MATIC direct aan de zkEVM werkt, beschuldigt Yakovenko er via Twitter ook van dat hij in zijn betoog de verkeerde conclusies trekt. Bij nader inzien lijken beide tegenstanders hun punt te maken.

In essentie legt Yakovenko uit dat een zk-module problemen zal hebben met het verwerken van verzoeken om transacties in het tempo waarin de deelnemende blockchains zelf vorderen. Zelfs als zk staat voor “nul kennis” voor het valideren van orders in slimme contracten, waarbij slechts minimale informatie wordt verstrekt, moet zk zijn resultaten vergelijken en synchroniseren met alle plaatsen. Dat is in de praktijk nauwelijks mogelijk, zeker als een blockchain tijdens piekmomenten al kreunt onder de orderbelasting, schrijft Yakovenko. Voor Polygon wijst Baylina op de mogelijkheid van de komende MATIC zkEVM om mogelijke bottlenecks te omzeilen door parallelle verzoeken. Hierdoor kunnen validaties binnen 30 minuten worden verwacht.

Conclusie: Wordt het zk-principe overschat bij Polygon en Co?

zk scepticus Yakovenko concludeert uit zijn argumenten dat een laag 1 oplossing als Solana de maat der dingen blijft vanwege het op zichzelf staande mechanisme om complexe smart contracts op hoge snelheid te organiseren. Maar juist Solana staat bekend om terugkerende netwerkstoringen en lag vorige week nog weer urenlang stil. Polygon staat daarentegen niet alleen in zijn enthousiasme voor zk: ook Binance Chain werkt aan integratie, en zkSync heeft sinds half februari een overeenkomstige module voor bepaalde gebruikersgroepen geactiveerd. Belangrijk voor beleggers en gebruikers: de toekomstige zkEVM Mainnet Beta bij MATIC zal voorlopig alleen een alternatief zijn voor het huidige validatiemechanisme en eventuele moeilijkheden zouden Polygon als geheel dus niet mogen schaden.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*