Ethereum: Testnet voor Shanghai update gelanceerd, terugtrekking van geklokte ETH nadert

Ethereum wil het mogelijk maken om later deze maand eindelijk weer geklokte ETH op te nemen met de update Shanghai. Een speciaal daarvoor ontworpen testnet is sinds gisteren, dinsdag, live.

Ethereum (ETH) staat op het punt een update te ondergaan die vanuit het perspectief van beleggers een enorme stap voorwaarts moet betekenen. Met de update van Shanghai wordt de beperking opgeheven dat ETH die voor staking is gestort, niet meer kan worden ingetrokken. De mogelijkheid om ETH te staken werd in december 2020 op Ethereum geïntroduceerd als voorbereiding op de protocolwijziging “The Merge”, die vervolgens in september 2022 werd doorgevoerd. Tot op zekere hoogte hebben beleggers zich moeten neerleggen bij het feit dat ze meer dan twee jaar lang niet vrij over gestackt Ethereum konden beschikken.

Maar nu komt er een einde aan het wachten, en is het Ethereum testnet Sepolia publiekelijk vrijgegeven voor de Shanghai update. Als de testrun voor Shanghai daar succesvol is, zal de update nog een laatste controle ondergaan in het grootste ETH-testnet Görli. Het eerdere schema om Shanghai in maart in het Ethereum mainnet te importeren lijkt dus nog steeds realistisch. De nu gestarte testrun was aangekondigd voor eind februari, wat ook op het laatste moment lukte.

Met een goede 17 miljoen ETH is momenteel ongeveer 14 procent van alle Ethereum in omloop gedeponeerd voor staking, wat betekent dat tegen de huidige marktprijzen ongeveer 28 miljard US dollar aan kapitaal wordt getroffen door de Shanghai update. Het is dus niet moeilijk te begrijpen waarom de ontwikkelaars Shanghai liever dubbel en driedubbel controleren voordat het in geld uitgedrukt live gaat op Ethereum. Een exacte datum voor de lancering van Shanghai op Ethereum laat nog op zich wachten, maar zou in de komende weken gecommuniceerd moeten worden.

Overigens: Wie de afgelopen dagen koppen heeft gelezen over het Ethereum testnet Görli hoeft niet onrustig te worden. Op het Görli testnet deed zich de ongebruikelijke ontwikkeling voor dat zich daar een secundaire markt vormde voor het eigenlijk waardeloze ETH, genaamd GETH. Dit is niet gewenst door Ethereum en zij neigen ernaar om Görli in de nabije toekomst uit te faseren. Aangezien de Shanghai update niet alleen in het Görli testnet wordt getest, zouden zelfs theoretische invloeden zich hier niet mogen verbergen.

Conclusie: Wordt de Shanghai update een betaaldag voor Ethereum?

Marktwaarnemers zijn er nog niet uit of de Shanghai update ook een directe invloed zou kunnen hebben op de prijscurve van Ethereum. Enerzijds werden veel van de getroffen ETH geparkeerd om in te zetten toen Ethereum ver onder het huidige prijsniveau van ongeveer USD 1.650 werd verhandeld – een uitbetaling zou dus aantrekkelijk zijn. Aan de andere kant hebben Lido Finance en andere staking pools mogelijkheden gecreëerd om in de tussentijd gestackte Ethereum om te zetten in liquiditeit met “Wrapped ETH” – maar er was geen run op definitieve uitbetalingen. In ieder geval zou de update de Shanghai investeerders weer volledige soevereiniteit over hun gestackte ETH moeten geven en daarmee ook de weg vrijmaken voor verdere updates in de richting van Ethereum 2.0, waarbij transactiekosten en capaciteiten (trefwoord: sharding) op de to-do lijst staan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*